У Азарова пояснили, чому дорожчає картопля
За даними моніторингу цін, який здійснюється органами державного контролю за цінами, станом на 21 вересня 2010 року середній рівень ціни на картоплю на підприємствах торгівлі і продовольчих ринках України становив 4,08 грн. за 1 кг.
Про це ідеться у повідомленні прес-служби Міністерства економіки.
За даними міністерства, найдешевша картопля - у Тернопільській і Рівненській областях - 3,25 і 3,42 грн. за 1 кг відповідно. Найдорожча - у Києві і Севастополі - 5,41 і 5,95 грн. за 1 кг.
"Інформація, яка з'являється останнім часом в окремих засобах масової інформації щодо того, що рівень цін на картоплю перевищує 6 грн., штучно створює ажіотаж навколо цього продукту", - наголошують у прес-службі.
У повідомленні наголошується, що, незважаючи на очікуване зменшення виробництва картоплі поточного сезону до 18 млн. тонн проти 19,7 млн. тонн 2009 року, ресурсне наповнення внутрішнього ринку є достатнім для забезпечення картоплею харчових потреб населення.
Фактичний середньорічний фонд споживання населенням картоплі не перевищував 7 млн. тонн.
"У сезон 2010-2011 років на споживання населенням буде направлено близько 6 млн. тонн картоплі, або 130 кг на людину за раціональної норми 124 кг, і, таким чином, дефіциту цього продукту в Україні не буде", - відзначають в Мінекономіки.
Водночас ціна на картоплю в 2010 році перевищуватиме торішню.
"Це зумовлюватиметься специфікою виробництва і реалізації картоплі. Переважно картопля реалізується на організованих або стихійних продовольчих ринках селянами, які намагаються ціною картоплі компенсувати для себе інші інфляційні чинники (зростання цін на газ, підвищення житлово-комунальних і транспортних тарифів тощо)", - пояснюють у Мінекономіки.
Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"