У Москві долю "України" визначать в жовтні

Субота, 25 вересня 2010, 12:34

Крейсер "Україна" потребує модернізації, переговори про його подальшу добудову завершаться в середині жовтня 2010 року.

Повідомив член комітету Держдуми з оборони Росії Михайло Ненашев, передає "Інтерфакс".

Раніше повідомлялося, що Москва і Київ сформували в липні спільну спеціальну комісію на рівні урядів для комплексної оцінки доцільності добудови ракетного крейсера "Україна".

"Зараз визначається, в якій якості буде добудований корабель, і в що обійдеться капітальна модернізація його корпусу та обладнання", - сказав Ненашев.

Реклама:

"Оновлений, що відповідає вимогам часу крейсер потрібен російському ВМФ - в цьому немає ніякого сумніву", - підкреслив депутат.

На його думку, "переговори з українською стороною, в яких бере активну участь Об'єднана суднобудівна корпорація, мають завершитися до середини жовтня, і тоді ціна питання буде остаточно проясниться".

"Якщо Київ проявить готовність до довгострокового співробітництва в цій сфері, то Москва зможе надати українським суднобудівним заводам великий обсяг завантажень", - сказав депутат.

Ракетний крейсер "Україна" був закладений на потужностях підприємства "Суднобудівний завод імені 61-го комунара" у 1984 році за замовленням ВМФ СРСР і повинен був стати четвертим кораблем проекту 1164, відомого під назвою "Атлант".

У липні 2010 року українські парламентарії скасували прийняте в 1998 році рішення про перейменування крейсера "Адмірал флоту Лобов" в крейсер "Україна".

У 1990 році корабель був спущений на воду, в 1996 році його добудова була припинена у зв'язку з відсутністю фінансування.

У 2000-2001 роках крейсер планувалося ввести до складу ВМС України, однак пізніше була визнана недоцільність використання корабля такого класу в українських ВМС.

В даний час крейсер залишається на балансі заводу-виготовлювача.

Згідно озвученим раніше даним, утримання крейсера щорічно обходиться приблизно в 5 млн. гривень.

Повна водотоннажність крейсера - 11280 тонн, довжина - 187 м, ширина найбільша - 28 м, дальність плавання - 7500 миль.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!