Ціни на м'ясо досягли максимуму за десять років
Внаслідок сильного подорожчання зерна в 2010 році, яке використовується як корм для худоби, у другій половині вересня ціни на м'ясо в Україні досягли найвищого рівня за останні 10 років.
Про це повідомили Українському клубі аграрного бізнесу (УКАБ), передає агентство "ЛІГАБізнесінформ".
"Так, наприкінці вересня ціни на м'ясо збільшилися на 3-5 гривень за кг у залежності від регіону і виду м'яса", - повідомила Єлизавета Святківська, виконавчий директор УКАБ.
Зростання, за її словами, обумовлене, перш за все, подорожчанням худоби в живій вазі, що пов'язано з використанням для відгодівлі фуражного зерна, придбаного вже за вищими цінами, ніж двома-трьома місяцями раніше.
Так, найбільш помітно подорожчала яловичина, що пов'язано зі скороченням поголів'я худоби та пропозиції його на забій, а також відсутністю конкуренції з боку імпортерів.
За даними моніторингу ринку м'яса і м'ясопродуктів УКАБ, на 21 вересня за биків понад 400 кг вже платили 14,5-15 гривень за кг, тоді як на початок вересня ціни не перевищували 13 гривень за кг.
Яловичина вищого гатунку станом на 21 вересня подорожчала до 47 гривень кг з 42 гривень за кг (оптова ціна) на початок місяця.
Менш помітно змінилися ціни на ринку свинини, чому сприяв імпорт напівтуш з Європи за ціною 23-24 гривень за кг.
Аналогічна українська свинина досягає в ціні 33 гривень за кг, - повідомила експерт.
"Імпортна сировина дозволила призупинити зростання цін на українську свинину, але збільшення виробничої собівартості спричинить за собою як перегляд цін, так і зниження темпів зростання поголів'я свиней", - вважає Святківська.
Нагадаємо, на початку вересня Продовольча і сільськогосподарська організація ООН (FAO) повідомила, що ціни на м'ясо в серпні на світових ринках зросли до найвищого рівня за останні 20 років.
Як повідомлялося, серед продуктів харчування в серпні 2010 року у порівнянні з ціною в липні найбільше подорожчали масло вершкове і молоко.
Також оптово-відпускні ціни на курячі яйця в Україні зросли за місяць більш ніж удвічі.
Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"