Запрошуємо на перший за час великої війни Банківський форум

УКАБ прогнозує збереження цін на хліб до листопада

Середа, 4 серпня 2010, 14:23

Асоціація "Український клуб аграрного бізнесу" прогнозує збереження цін на хліб до листопада.

Про це заявив генеральний директор УКАБ Володимир Лапа, повідомляє агентство "Українські новини".

Він не очікує підвищення цін на хліб найближчим часом, оскільки зерно нового врожаю, ціна на яке підвищилася на 20% (продовольче) і 30% (фуражне), надійде на переробку вже у вересні, а зараз переробляється зерно торішнього врожаю.

Крім того, зазначив Лапа, у пекарів є невеликі резерви борошна із зерна врожаю 2009 року.

Реклама:

"Говорити про те, що протягом тижня-двох або навіть місяця піде яке-небудь підвищення цін - такого не буде, і немає для цього підстав", - зазначив гендиректор УКАБ.

Виходячи з того, додав експерт, що не більш як 50% собівартості хліба припадає на зерно та борошно, при зростанні цін на них на 15-20% потенціал зростання ціни на хліб становить не більш як 7-10%.

"Чи буде він (потенціал зростання) реалізований чи ні - теж питання, тому що працює Аграрний фонд, у якого є резерви з минулого року", - зазначив Лапа.

На думку УКАБ, Аграрний фонд має здійснювати продаж зерна та борошна саме борошномельним підприємствам і хлібокомбінатам для виробництва соціальних сортів хліба.

Водночас Лапа підкреслив, що при проведенні відповідної державної політики малозабезпечені верстви населення зможуть не відчути підвищення цін на хліб.

Як повідомлялося, у середу перший віце-прем'єр-міністр Андрій Клюєв доручив Міністерству аграрної політики вжити заходів з недопущення зростання роздрібних цін на хлібопродукцію.

Раніше депутат Верховної ради, член фракції Блоку "Наша Україна-Народна Самооборона", лідер партії "Фронт змін" Арсеній Яценюк закликав Кабінет міністрів вжити заходів з продовольчої безпеки у зв'язку з несприятливими погодними умовами та стрибком світових цін на зерно.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: