Лукашенко збирається будувати АЕС без Росії

П'ятниця, 13 серпня 2010, 18:38

Президент Білорусі Олександр Лукашенко визнає наявність проблем з Росією з питання будівництва білоруської АЕС і не виключає можливості відмови від послуг російської сторони в цьому питанні.

Про це він заявив у п'ятницю в ході робочої поїздки до Мінської області, повідомляє агентство "Интерфакс".

"Так, існують (проблеми). Слід подумати про іншого інвестора, ми ніколи не скидали цю тему з рахунків", - сказав Лукашенко.

"Так, ми працювали з росіянами, ми виходили з того, як вони пообіцяли. Вони настійно вимагали від нас, щоб вони будували цю станцію", - сказав білоруський президент.

Реклама:

При цьому, додав Лукашенко, "ми з багатьма інвесторами були в контакті, але вирішили на користь Росії".

Потім, продовжив він, "через чисті суб'єктивні фактори нас почали придавлювати".

"Ви знаєте ці фактори, це в одному ключі, що відбувається за іншими напрямами", - сказав білоруський президент.

У зв'язку з цим він доручив уряду "провести останні переговори з Росією і запитати прямо: ви будете будувати, чи ні?".

"Перший раз вони нам запропонували подвійну ціну. Ми говоримо, що за таку ціну станцію будувати не будемо", - пояснив Лукашенко.

Надалі, за його словами, російська сторона запропонувала "створити якесь СП, яке продаватиме білоруську електроенергію на Захід".

"Вибачте, ми беремо у вас кредит, і не дешевий, ми його будемо повертати. Яке ви маєте відношення до нашого товару? Вони (у Росії) несолідно себе ведуть", - наголосив Лукашенко.

"Тому ми не скидаємо з рахунків інших інвесторів і найближчим часом визначимося, хто буде будувати у нас атомну електростанцію. Якщо Росія не буде будувати АЕС у нас, а зараз йдуть ці переговори, то ми будемо домовлятися з іншим інвестором. У світі вони є, пропозиції на цей рахунок у нас є", - заявив білоруський президент.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: