Росія пропонує СНД відмовитися від долара і євро

Понеділок, 5 липня 2010, 10:14

Країни-учасниці СНД можуть ввести прямі котирування своїх валют одна до одної, щоб в подальшому проводити розрахунки без прив'язки до курсу долара і євро.

З такою пропозицією виступив міністр фінансів Росії Олексій Кудрін, пише "Независимая газета".

"Наші валюти не мають прямих котирувань, найчастіше при проведенні наших угод ми працюємо через долар або євро", - нагадав він.

Крім того, Кудрін запропонував розширити перелік фінансової інформації, якою країни СНД обмінюються "для розуміння наших валютних перспектив", і внести зміни в національні законодавства, щоб дозволити підприємствам різних держав вести взаємні розрахунки в будь-якій валюті країн СНД.

Реклама:

Глава російського Мінфіну не вперше звертається до подібної ідеї, нагадує видання.

У квітні 2010 року після наради міністрів фінансів СНД Кудрін підтвердив, що країнами-учасницями Співдружності ведеться активна робота в цьому напрямку, а більше половини розрахунків Росії з Білоруссю здійснюється в російських рублях.

Доводи політиків на користь прямих котирувань зрозумілі, говорять експерти, але не обгрунтовані економічно - особливо в сформованих на нинішньому етапі умовах.

"Приклад - волатильність рубля", - зауважує директор департаменту стратегічного аналізу ФБК Ігор Ніколаєв.

У цілому вже зараз "ніхто не забороняє і не заважає національним банкам, якщо буде на те попит, виробляти свої розрахунки безпосередньо - без прив'язки до долара або євро. Це цілком можливо. Якщо буде така потреба, прямі котирування самі по собі і введуться", - говорить головний економіст ФК "Відкриття" Данило Левченко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!