Постанова НБУ порушує низку основоположних законів - банки

Середа, 14 липня 2010, 18:33 -

Асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз" наполягає на терміновому скасуванні дії постанови Правління НБУ № 273 у частині, яка стосується штучного обмеження конкуренції на банківському ринку та звуження ресурсної бази малих і середніх банків.

Про це ідеться у повідомленні прес-служби УКБС.

Вимоги Нацбанку щодо збільшення мінімального розміру регулятивного капіталу зводять нанівець усі стратегічні плани банків, наголошується у повідомленні.

Зокрема, банкам, у яких розмір регулятивного капіталу менший ніж 120 млн. гривень, дозволено залучати депозити від фізичних осіб тільки у межах обсягу залучених вкладів фізосіб на дату набрання чинності цією постановою (тобто на 16 липня 2010 року).

Реклама:

"Фактично НБУ заборонив таким банкам залучати нові та поповнювати діючі депозитні рахунки. Але при цьому регулятор не врахував, що в більшості банків діють депозитні програми з капіталізацією відсотків та депозити з поповненням, а без згоди вкладника банк не може змінити умови розміщення коштів. Тому Постанова НБУ суперечить Цивільному кодексу, який не допускає внесення змін до договору в односторонньому порядку", - наголошують в УКБС.

Нововведення НБУ змусять банки відмовляти фізичним особам у прийнятті коштів на депозит, тому спровокують чергову хвилю недовіри до банківського сектору з боку населення.

"Таким чином, постанова НБУ б'є не тільки по бізнесу малих та середніх банків, а й порушує інтереси фізосіб, адже клієнт повинен мати право самостійно обирати банк за своїм внутрішнім переконанням, довірою до власників, доступністю топ-менеджменту та іншими умовами, що є визначальними при вирішенні питання про розміщення заощаджень", - наголошується у повідомленні.

Крім того, на думку банкірів, такі кроки регулятора беззаперечно призведуть до монополізації цієї сфери та витіснення із ринку банківських послуг малих та середніх банків, які ставляться в нерівні конкурентні умови.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: