Думка експерта: Кредитний ринок ростиме дедалі швидше

Четвер, 1 липня 2010, 13:03

Ринок кредитування в другому півріччі 2010 року залишиться слабким, і валовий кредитний портфель банків, за попередніми оцінками, зросте за результатами року лише на 0,5%.

Такий прогноз висловив аналітик інвестиційної компанії BG Capital Віталій Ваврищук у коментарі "Економічній правді".

"Надлишкова ліквідність, яка сформувалася в банківському секторі в першому півріччі, поки не впливає на обсяги кредитування. Переоцінивши ліміти на ризики за активними операціями, банки обережно підходять до видачі кредитів і в більшості випадків не готові кредитувати нових клієнтів", - зазначив експерт.

Водночас, за його словами, у 2011 році, коли більшість потенційних позичальників зможуть підтвердити свою здатність обслуговувати кредити, очікується прискорення зростання кредитного портфеля банків до 13%.

Реклама:

У довгостроковій перспективі (близько 10 років), середньорічні темпи зростання українського банківського сектора складуть близько 15% і будуть близькі до середніх темпів зростання номінального ВВП.

"По суті, відбудеться значне уповільнення показників зростання активів у порівнянні з докризовими (в середньому 64% у 2004-2008 роки). Однак таке уповільнення вкрай необхідне для того, щоб банки змогли приділяти більше уваги якості кредитного портфеля, оптимізувати структуру фондування і поліпшити операційну ефективність бізнесу", - відзначив Ваврищук.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!