Бойко в Москві обговорить транзит нафти

Четвер, 13 травня 2010, 19:54

Росія і Україна планують у п'ятницю в Москві обговорити питання транспортування російської нафти через територію України.

Про це повідомляє агентство "Интерфакс" із посиланням на джерело, знайоме з ходом переговорів.

"З Україною у нас є конкретні насущні проблеми, пов'язані з транспортуванням нафти, які, швидше за все, і будуть обговорюватися. Це велике комплексне питання", - сказав співрозмовник агентства.

За його словами, на обговорення, швидше за все, може бути винесене питання про тарифи на транзит російської нафти через територію України. На розгляді цього питання наполягає російська сторона.

Реклама:

Крім того, українська сторона може порушити питання про гарантії щодо завантаження нафти низки напрямків. Зокрема, може ітися про гарантії щодо завантаження нафтопроводу Одеса-Броди.

"Росія як і раніше зацікавлена у використанні цього напряму в реверс, Україна ж чекає від нас гарантій щодо прокачування. Будемо ці питання зв'язувати", - сказав він.

Як повідомлялося, раніше глава "Транснєфті" Микола Токарєв повідомляв, що сторони повинні розробити механізми зміни тарифів на транзит нафти, які б виключали можливість підвищення або зниження тарифу в односторонньому порядку.

При цьому він говорив про необхідність розробки відповідної міжурядової угоди.

Крім того, можливо, в ході переговорів Україна буде намагатися піднімати питання про необхідність активізації роботи консорціуму з модернізації газотранспортної системи України.

"Зараз саме Україна хоче відродити консорціум з відновлення ГТС з європейцями та Росією. Причому, вона хоче не лише модернізувати, але і розширити її, а також отримати від Росії гарантії з прокачування. Але в поточній ситуації нам поки це не дуже цікаво. Адже з боку споживачів хто нацей газ чекає?", - сказав він.

Співрозмовник агентства також повідомив, що в рамках переговорів також планується обговорити питання про механізми паралельної роботи енергосистем Росії і України.

Переговори будуть проходити в рамках візиту міністра палива та енергетики України Юрія Бойка до Москви.

Як повідомлялося, під час зустрічі Бойка з головою правління "Газпрому" Олексієм Міллером у четвер обговорювалися питання, пов'язані з пропозицією голови уряду РФ Володимира Путіна про об'єднання "Газпрому" з "Нафтогазом України".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!