Американський експерт не вірить, що Янукович віддасть "Нафтогаз"

Вівторок, 11 травня 2010, 11:50

Виходячи з економічної доцільності, президент Віктор Янукович не піде на злиття НАК "Нафтогаз України" з російським ВАТ "Газпром".

Про це сказав директор із питань Росії і Євразії вашингтонського "Центру за американський прогрес" Самюель Чарап, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

В іншому випадку, на його думку, наслідки такого об'єднання можуть бути "непередбачуваними і серйозними".

Чарап зазначив, що для нового українського керівництва притаманне "розуміння фінансової сторони питання".

Реклама:

"Позаяк "Нафтогаз" це питання і фінансового суверенітету, і конкретних грошових потоків, то я вважаю, що цю пропозицію можна розцінювати як щось від пана Путіна, а не як чіткий план для здійснення", - вважає політолог.

Говорячи про можливу реакцію на злиття двох компаній Європейського Союзу, Чарап звернув увагу, що ЄС - це і "брюссельська бюрократія, і національні уряди, і ринки".

Разом з тим, за словами Чарапа, у Вашингтоні деякі спостерігачі вже стурбовані "збільшенням ступеня контролю над Україною з боку зовнішніх акторів".

"Крім того, втрата контролю над "Нафтогазом", від якого багато в чому залежить економіка країни, природно, викличе деякі запитання на Заході у тих, хто схильний розглядати відносини між Україною і Росією з політичної точки зору", - сказав фахівець.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!