Цукор подешевшав не надовго - експерти
За березень 2010 року в Києві істотно подешевшав цукор, приблизно на 2 грн. за кілограм, у середньому до 10 грн.
Про це повідомили в Українському клубі аграрного бізнесу, передає агентство "Укрінформ".
Причин його здешевлення називають кілька. По-перше, як повідомили, в країну почали завозити імпортний цукор. В основному з Білорусі.
Завезли його тільки 50 тис. тонн, та цього виявилося достатньо, щоби збити сплеск попиту. По-друге, наближається посівна цукрових буряків, повідомили аграрії.
"Цукровари, відчувши на ринку дефіцит своєї продукції, мають намір посадити значно більше цукрових буряків, ніж 2009 року, для чого потрібні додаткові гроші, тож вони почали продавати запаси зі складів", - пояснив експерт УКАБ Андрій Товстоп'ят.
На його думку, у квітні 2010 року не варто чекати істотної зміни вартості цукру.
За сприятливим сценарієм розвитку подій ціна продукту буде стабільна. А ось чим ближче до літа, тим більше причин для його подорожчання, оскільки Україна може відчути дефіцит, вважає він.
А в Міжнародному центрі перспективних досліджень вважають, що ця сировина надалі залежатиме від політики уряду.
"Досі цукроваріння субсидувалося зі скарбниці - заводи працюють на газі, а він дорогий. Тому, якщо не буде підтримки галузі на державному рівні, цукор тільки дорожчатиме", - вважає експерт центру Олександр Жолудь.
Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"