Уряд винен металургам чотири мільярди за ПДВ, зерновикам - вісім

Понеділок, 12 квітня 2010, 15:36

Борги з відшкодування податку на додану вартість металургійним підприємствам 1 квітня 2010 року становили 4,45 млрд. грн., зернотрейдерам - 8 млрд. грн.

Про це заявив виконавчий директор Федерації металургів України Сергій Притоманов, повідомляє агентство УНІАН.

Як зазначається у повідомленні, дві третини нарахованого боргу припадає на два підприємства, що свідчить, на думку металурга,  про нерівномірність виплат.

"За березень грошима відшкодували 293,294 млн. грн., тобто тільки 7,42% від суми боргу", - сказав Притоманов.

Реклама:

За словами президента Української зернової асоціації Володимира Клименка, експортери не можуть отримати інформацію щодо відшкодування ПДВ, а відтак не можуть сформувати фінансові плани, не мають коштів для продовження експорту.

"Як результат, у лютому 2010 року обсяги експорту зерна впали увдвічі. А Україні необхідно ще експортувати 5 млн. тонн урожаю 2009 року", - нагадав аграрій.

За його даними, якщо проблема не буде терміново розв'язана, Україна 1 липня 2010 року лишиться з небачено високим залишком зерна, що тиснутиме на ціну нового урожаю", - сказав Клименко.

Як відомо, заступник голови Державної податкової адміністрації Сергій Чекашкін повідомив, що заборгованість перед експортерами складає близько 8 млрд. грн.

Такий перекіс у бік зернотрейдерів у структурі заборгованості з відшкодування податку пояснюється дією 2010 року деяких урядових постанов.

Йдеться про постанови, якими передбачалося першочергове відшкодування ПДВ металургам і хімікам.

Ідею ввести ПДВ-векселі як металурги, так і аграрії не підтримують, повідомляє агентство.

В Українській спілці промисловців і підприємців стверджують, що сума боргу з відшкодування ПДВ на деяких підприємствах дорівнює місячному обігу коштів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!