Думка експерта: Партія регіонів може повернути облгази на ринок

Неділя, 7 березня 2010, 13:27 -

Новий уряд, який буде сформований у найближчі тижні, піде по запропонованому європейськими експертами шляху реформування НАК "Нафтогаз України", який передбачає поділ магістральної газотранзитної системи та розподільних газопроводів.

Такий прогноз висловив депутат Партії регіонів, екс-міністр палива і енергетики Юрій Бойко.

На думку аналітика інвесткомпанії BG Capital Олександра Паращія, єдиним наслідком так званої європейської схеми газового ринку буде відновлення ролі облгазів на ринку розподілення природного газу.

"Скоріше за все, це - повернення до того, що було раніше: є магістральний газопровід, який, у разі створення консорціуму, увійде до нього, і є розподільчі газові системи, які є монополістами на місцевому ринку і які, мабуть, не цікаві нікому, крім локальних гравців", - зазначив він.

Реклама:

Експерт нагадав, що нині магістральна транзитна система уже відділена від розподільчих газопроводів, які до певного часу належали обласним газорозподільним компаніям.

Утім, за останній рік "Нафтогаз" через дочірню компанію "Укргазмережі" частину газопроводів перевів на свій баланс.

"Так званий європейський шлях відрізняється від того порядку, який діє в Україні сьогодні, тим що монополіст, який володіє мережами, не має преференцій на ринку постачання газу, або, більше, не має права надавати послуги з постачання газу. Адже ринок постачання, на відміну від транспортування, розглядяться як конкурентний, і доступ до цього ринку монополістів-транспортувальників повинен бути обмеженим", - сказав Паращій.

За його словами, нинішній уряд "трохи від цього відійшов".

Паращій нагадав, що 2009 року мережі, якими розпоряджалися обласні і районні газові компанії, у більшості були передані на баланс "Укргазмереж", які є монополістом із транспортування газу розподільчими газопроводами.

"Є два можливих шляхи розвитку подій у майбутньому - або облгази знову отримають контроль над розподільчими мережами, і при цьому функцію постачання доручать "Газу України" чи незалежним постачальникам, або, менш імовірно, "Укргазмережі" надалі контролюватимуть розподілення газу, залишивши за облгазами лише функцію постачання", - зазначив експерт.

 Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: