Держфінпослуг спростовує інформацію про жалюгідне становище страховиків

Понеділок, 15 лютого 2010, 11:25

Інформація про масове невиконанні страховиками зобов'язань та заборгованості перед клієнтами за підсумками дев'яти місяців 2009 року в сумі близько 1 млрд. гривень, яка свідчить про складний стан страхового ринку, не відповідає дійсності.

Про це заявив голова Держкомісії з регулювання ринків фінансових послуг Віктор Суслов, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Я не знаю, звідки з'явилася ця інформація. Крім того, представники об'єднань страхових організацій самого страхового ринку зробили заяви про велику заборгованість страховиків і жалюгідний стан ринку. Ми не можемо стверджувати, що має місце свідоме перекручення інформації, ми можемо припускати, що вони не розуміють сенсу даних по звітності страховиків за дев'ять місяців 2009 року", - сказав голова комісії.

Посилаючись на дані Держфінпослуг, він підкреслив, що загальна величина кредиторської заборгованості страхових компаній, за даними звітності, за дев'ять місяців 2009 року справді склала 967,669 млн. гривень.

Реклама:

У той же час з цієї суми 842,655 млн. гривень складає заборгованість зі страхування фінансових ризиків, і 90% її припадає на частку двох страхових компаній, які займаються не страхуванням, а проведенням операцій, пов'язаних зі звільненням від оподаткування з податку на прибуток, додав Суслов.

"Я багато разів говорив про те, що українське законодавство страждає від серйозних недоліків, зокрема з тієї причини, що страхові компанії звільнені від сплати податку на прибуток. Тому страхування широко використовується підприємствами для ухилення від сплати цього податку. Ці операції на суму 842,655 млн. гривень не мають ніякого відношення до страхування і до виконання зобов'язань страхових компаній перед клієнтами, це схемні оптимізаційні операції", - зазначив голова комісії.

За його словами, реальна величина кредиторської заборгованості страхових компаній з КАСКО складає 67,645 млн. гривень, в рамках відповідальності перед третіми особами - 20,654 млн. гривень, за ОСАЦВ - 18,216 млн. гривень.

"Це невеликі цифри заборгованості, і вони жодним чином не свідчать про катастрофічне погіршення виконання страховим ринком своїх зобов'язань. Крім того, це загальна величина кредиторської заборгованості, включаючи як прострочену, так і ту, термін погашення якої ще не настав", - підкреслив голова комісії.

За його даними, загальна сума виплат за підсумками січня-вересня 2009 року трохи скоротилася, але не в такому обсязі, як збір премій.

При цьому рівень чистих виплат підвищився в порівнянні з аналогічним періодом 2008 року з 39,9% до 46,5%.

Як відзначив Суслов, це свідчить про виконання страховим ринком своїх зобов'язань за винятком обмеженої кількості компаній.

Крім того, за словами голови комісії, активи страхових компаній за дев'ять місяців 2009 року зросли з 37,306 млрд. гривень до 41,753 млрд. гривень, що пов'язано зі збільшенням багатьма компаніями статутних капіталів, їх докапіталізацією.

"Незважаючи на кризовий період, є компанії, які наростили збір премій на 30-60%. Ці компанії в повному обсязі виконують свої зобов'язання", - зазначив Суслов.

При цьому він підкреслив, що процес скорочення кількості страхових компаній є нормальним.

"Природним чином іде перерозподіл ринку, очищення його від неплатоспроможних і слабких компаній. Ми створили систему роботи з проблемними компаніями", - пояснив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: