Криза загальмувала глобалізацію

Понеділок, 1 лютого 2010, 17:40

Світова фінансова криза призвела не тільки до спаду економіки, а і до зниження темпів глобалізації.

Про це йдеться в звіті компаній "Ернст енд Янг" та Economist Intelligence Unit.

За прогнозами авторів звіту, з виходом економіки з кризи глобалізація 2010 року відновиться, хоча темпи її будуть вже не такими вражаючими, як минулі 10 років.

У дослідженні періоду 1995-2013 років автори аналізували основні рушії глобалізації.

Реклама:

Рейтинг складений на основі п'яти критеріїв: відкритість у галузі торгівлі, рух капіталу, обмін технологіями й ідеями, переміщення робочої сили і культурна інтеграція.

"Упродовж останніх кількох років тенденція до глобалізації призупинилася. Це не дивно в умовах скорочення витрат на державному та корпоративному рівнях", - зазначив голова ради директорів і головний виконавчий директор Ernst & Young Global Джеймс Терлі.

Індекс не враховує вплив окремих країн на розвиток світової економіки в цілому. Тому країни з великим внутрішнім ринком (Китай, Індія, США) виявляються посередині шкали, а перші місця займають невеликі країни, економіка яких значною мірою залежить від експорту та міжнародної торгівлі (Сінгапур, Ірландія).

В кінці списку - країни з більшою закритістю, такі як Іран і Венесуела.

Порівняно з 1990 роком склад лідерів рейтингу майже не змінився. Значні зміни в основному торкнулися нижньої частини списку, до якої входять країни з економікою, що розвивається.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!