Росія почала відвантажувати нафту на білоруські НПЗ

Понеділок, 4 січня 2010, 20:11

Росія продовжує транзит нафти через Білорусь і почала відвантаження не білоруські НПЗ, незважаючи на відсутність угод з Мінськом.

Про це заявив віце-прем'єр РФ Ігор Сєчін, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Ми продовжуємо транзит безперешкодно в бік західноєвропейських споживачів, і вчора почалися відвантаження на білоруські НПЗ: на Новополоцький НПЗ - близько 100 тис. тонн нафти і 78 тис. нафти на Мозирський НПЗ теж почали відвантажувати", - сказав він на зустрічі з прем'єр-міністром РФ Володимиром Путіним.

Голова уряду на зустрічі нагадав, що до цих пір діяв пільговий порядок постачання нафти до Білорусі, який полягав в тому, що російською стороною робила знижку в 36% від загального обсягу митних зборів, і поцікавився, яка доля цієї угоди.

У відповідь Січін нагадав, що у зв'язку з угодою від 2007 року застосовувався понижуючий коефіцієнт, і з 1 січня дію понижуючих коефіцієнтів припинилася у зв'язку із закінченням терміну.

"З урахуванням ексклюзивного ставлення до наших білоруським партнерам російською стороною була зроблена пропозиція про продовження пільгових поставок у напрямку Білорусії в обсягах, необхідних для внутрішнього споживання - ми виходимо з того, що це приблизно до 6 млн. тонн нафти безмитно", - сказав Сєчін.

Він заявив, що свої пропозиції з цього питання російська сторона передала і учасники переговорів "у постійному контакті".

"Поки ми підписаних документів не маємо", - сказав Сєчін.

Як повідомлялося, Мінськ і Москва не можуть домовитися про умови транзиту нафти.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: