Мінекономіки назвало чинники грудневої інфляції
Міністерство економіки пов'язує зростання інфляції на 0,9% у грудні 2009 року з підвищенням цін на продовольчі товари, зокрема, на молочну й плодоовочеву продукцію.
Про це повідомляє агентство "Українські новини" з посиланням на прес-службу Мінекономіки.
"Серед прискорюючих факторів, які впливали на інфляцію у грудні, були сезонне підвищення цін на молочну й плодоовочеву продукцію", - цитує прес-службу агентство.
У цілому ціни на продукти харчування й безалкогольні напої в грудні зросли на 1,7% проти зростання на 1,6% у листопаді 2009.
Підвищення житлово-комунальних тарифів у грудні було незначним (0,2%), тарифи на газ й електроенергію залишалися практично незмінними.
Ціни на транспортні послуги в грудні трохи знизилися (на 1,5%) у зв'язку з падінням цін на паливно-мастильні матеріали, ціни на послуги зв'язку знизилися на 0,1%.
Серед факторів, що стримували інфляційну динаміку в грудні, Мінекономіки називає: зниження цін реалізації за окремими видами сільгосппродукції, зниження пропозиції грошей в економіці, обмеження кредитування населення, відносну стабільність курсу гривні, стабільність адміністративно регульованих тарифів на газ й електроенергію для населення.
Щодо інфляції за підсумками 2009 року в цілому, то, як думає Мінекономіки, чинниками, що прискорювали зростання цін у цей період, були: девальвація гривні, зростання цін на нафту й цукор на світових ринках.
Серед факторів, що стримували інфляційну динаміку в 2009 році, Мінекономіки називає: уповільнення зростання цін на продукти харчування, поновлення припливу депозитів у банківську систему, згортання споживчого кредитування.
Як повідомлялося, у грудні 2009 року інфляція становила 0,9%, за 2009 рік у цілому - 12,3%.
Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"