2010 року ГТС принесе Україні лише мільярд доларів - Соколовський

Понеділок, 11 січня 2010, 14:51

У 2010 році за рахунок транзиту російського природного газу до Європи чистий прибуток України складе близько 1 млрд. доларів.

Про це заявив уповноважений президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

"В 2010 році за рахунок транзиту російського природного газу до Європи через територію України ми очікуємо близько 3,2 млрд. доларів. Чи буде менше, звичайно, тому що у нас перший квартал цього року зараховується за минулий рік ... Але оптимальний варіант - це 3, 2 млрд. доларів. З них майже 2 млрд. доларів буде витрачено на оплату технологічного газу, який необхідний для забезпечення транзиту. Значить, чистого прибутку близько 1 млрд. доларів" - сказав він.

Однак, за його словами, якщо зробити відрахування, які повинен робити НАК "Нафтогаз України" і плюс кошти, які потрібні на забезпечення технічного стану ГТС, то залишається близько 0,5 млрд. доларів.

Реклама:

"Це навіть менше, ніж місячна плата в середньому за рік на закупівлю російського природного газу", - відзначив він.

Як відомо, ставка транзиту російського газу через територію України в 2010 році складе в середньому 2,7 долара за тисячу кубометрів на 100 км проти 1,7 долара в 2009 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: