Запрошуємо на перший за час великої війни Банківський форум

Нацбанк надрукував для Тимошенко 42 мільярди - Ющенко

Понеділок, 7 грудня 2009, 13:20

Президент Віктор Ющенко закликає уряд замість піар-кампаній зайнятися реальним фінансуванням програм до Євро-2012.

Про це він сказав під час наради з керівниками міст, які планують прийняти у себе Чемпіонат Європи з футболу, повідомляє агентство "УНІАН".

Ющенко зауважив, що в цьому році НБУ виділив уряду 42 млрд. гривень, які були надруковані.

"За 18 років жодний уряд країни не отримував таке безпрецедентне фінансування за допомогою друкарського станка. Гривню посадили через свавілля у фінансуванні уряду", - сказав президент.

Реклама:

Він нагадав, що офіційно дефіцит бюджету складає на сьогодні 31 млрд. гривень.

"Національний банк профінансував півтора дефіцити держави", - сказав президент, зазначивши, що "якби це був Сорочинський ярмарок, то сказали б: "Батьку, кінчайте торгувати, бо здачі нема чим давати".

Ющенко закликав прем'єр-міністра та керівника Міністерства фінансів зрозуміти, що друк такого великого обсягу грошей при падінні економіки у 30% - це політика, яка може викликати великі протиріччя на ринку цін.

Ющенко також зауважив, що уряд має виділити всі кошти, необхідні для фінансування об'єктів Євро-2012, зокрема і ті, які були отримані за допомогою проведення спеціальних аукціонів.

Він розповів, що дуже важко організувати подібні аукціони, щоб зібрати кошти на Євро-2012.

"Щоб організувати аукціон у вівторок, це значить мені, голові Національного банку треба обдзвонити півтора десятки банкірів, щоб вони прийшли на торги. Мене ображає, що ту роботу, яку ми зробили і виділили повне фінансування, одна третина до сьогоднішнього дня спеціалізованих коштів прем'єр-міністром не доведена", - сказав президент.

Він запитав у присутніх, чи це є дефіцитом коштів, чи це є дефіцитом відповідальності.

Ющенко назвав таку політику уряду цинічною.

"Або хай уряд закінчить піар і буде прогинатись догори, або якщо далі, і особливо прем'єр-міністр, таку політику будуть продовжувати, що навколо спекуляцій по спортивним об'єктам і стосунках з мерами буде забирати ці кошти на цілі політичного характеру, тоді не треба нам тут зустрічатися", - зауважив президент.

Він підкреслив, що забезпечити належне фінансування об'єктів Євро-2012 є прямим обов'язком уряду.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!