Росія масово знижує ставки

П'ятниця, 25 грудня 2009, 11:19

Рада директорів ЦБ РФ ухвалила рішення про зниження з 28 грудня 2009 року ставки рефінансування і процентних ставок за окремими операціями Банку Росії на 0,25 процентного пункту.

Про це заявив у п'ятницю департамент зовнішніх і громадських зв'язків Банку Росії, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна". 

Ставка рефінансування знижено з 9% до 8,75%. Мінімальна ставка для аукціонів прямого РЕПО на 1 день знижена до 6,0%.

У коментарі ЦП наголошується, що за період з 1 до 21 грудня поточного року приріст споживчих цін у Росії склав 0,4%, річна інфляція (приріст споживчих цін за останні 12 місяців) продовжувала знижуватися і на 21 грудня 2009 року склала 9%.

У попередньому році відповідний показник дорівнював 13,5%.

З урахуванням сприятливих інфляційних очікувань і рішення ЦБ РФ про зниження процентних ставок ризик перевищення офіційного прогнозу інфляції на 2010 рік оцінюється як незначний, повідомляється в прес-релізі.

Крім того, ЦБ звертає увагу на те, що в листопаді продовжилося збільшення індексу промислового виробництва, і вперше за останні місяці було відзначено зростання виробництва у річному вираженні.

При цьому значного поліпшення показників кредитної активності російських банків як і раніше, не спостерігається.

Рішення про зниження процентних ставок, як очікується, пом'якшить дію стримують економічний підйом факторів і закріпить стійкість сформованих тенденцій зростання ВВП.

В умовах загального підвищення банківської ліквідності зниження процентних ставок буде сприяти обмеженню притоку короткострокового іноземного капіталу, вважає ЦБ РФ.

При цьому не виключається ймовірність зростання волатильності на валютному ринку і відповідних курсових ризиків.

Подальші кроки банку Росії щодо зміни процентних ставок будуть визначатися розвитком інфляційних тенденцій, динамікою показників виробничої та кредитної активності, а також станом внутрішнього фінансового ринку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!