Думка експерта: Падіння ринку продовжиться і після Нового року

Четвер, 24 грудня 2009, 17:16

Замість очікуваного деякими фондовиками зростання, український ринок цінних паперів в другій половині грудня 2009 року демонструє негативну динаміку.

Про це заявив голова інвестиційного відділу КУА "Бонум Груп" Олександр Спасиченко у коментарі "Економічній правді".

"Найближче його майбутнє виглядає ще песимістичніше. Причина цього - не українські проблеми, а глобальне небажання інвесторів у поточний момент активно вкладати в надто ризиковані, на їхню думку, ринки, що розвиваються, до яких належить і Україна", - зазначає експерт.

Він нагадує, що з 16 по 22 грудня індекс Української біржі впав на 4,5%. Більш негативна динаміка за останній час спостерігалася лише в кінці листопада, коли ринки падали з тиском звісток про проблеми фонду Dubai World.

Реклама:

"Зараз, у зв'язку з відсутністю фундаментальних позитивних новин, український ринок знаходиться у вузькому бічному тренді, з ухилом в бік зниження", - говорить Спасіченко.

"Ймовірно, тенденції останнього тижня продовжаться і після Нового року. Зниження, швидше за все, буде плавним. За відсутності реальних покупців індикатором негативного тренда будуть більше не кількісне падіння біржового індексу, а зменшення до межі загальноринкових обсягів торгів", - прогнозує він.

Змінити ситуацію, на думку експерта, може прихід на наш ринок великого інвестора.

"Більшість аналітиків пов'язували його з проведенням президентських виборів в лютому 2010 року. На нашу ж думку, очікування поствиборного пожвавлення мають не більше обгрунтування, ніж прогнози передноворічного ралі. На користь цього нам говорить схожа з українським ринком динаміка Росії та інших emerging markets, де застереження "чекаємо виборів" вже точно не має місце", - зазначає він.

Спасіченко зауважує, що інвестори не йдуть не тільки в Україну.

"На цьому етапі більшість фінансистів вважає, що ціни на ринках, що розвиваються неадекватні ризикам, які супроводжують вкладення в них. Дійсно, за останні півроку біржові індекси цих країн зросли в 1,5 і більше разів, однак кількість дефолтів, прохань про реструктуризацію боргів і просто негативної статистики їх емітентів не зменшилася", - зазначає він.

Перспектива розвитку українського фондового ринку в розрізі найближчих місяців, на думку експерта, виглядає туманною.

"Під час відсутності великих інвесторів біржа, швидше за все, буде розвиватися в спадному напрямі. Зважаючи на те, що біржові події, як правило, віщують події в економіці (в перспективі 5-6 місяців), вже зараз можна сказати, що кардинального поліпшення економічної ситуації в Україні у першій половині 2010 року чекати не варто", - прогнозує він.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!