Депутати дали країні Житловий кодекс

Понеділок, 9 листопада 2009, 09:24

Верховна рада у п'ятницю прийняла в першому читанні нову редакцію Житлового кодексу.

Згідно з документом, житловий фонд буде розділений на приватний, державний, комунальний і фонд спільної власності, пише газета "Комерсант-Україна".

Управлінням приватним житловим фондом займуться об'єднання власників багатоквартирних будинків (ОСББ), а також комерційні компанії, які замінять ЖЕКи.

Власники житла нестимуть відповідальність за ремонт та утримання житлових будинків, стан прибудинкових територій і відповідність житла потреб осіб з обмеженими фізичними можливостями.

Реклама:

Органи державної влади будуть керувати соціальним житлом, займатися його приватизацією, обліком житлового фонду всіх видів і квартирним обліком.

Держава також гарантуватиме надання соціального житла громадянам, "які потребують поліпшення житлових умов", і буде оплачувати перший капітальний ремонт у кожному приватизованому будинку.

За словами одного з авторів законопроекту, депутата Верховної ради від Партії регіонів Олександра Попова, кодекс має привести норми житлового законодавства у відповідність до вимог ринкової економіки.

"Існуючий кодекс був прийнятий ще в 1983 році, за часів планової соціалістичної економічної моделі і не може діяти в умовах ринкової економіки", - пояснив він.

Зокрема, за його словами, держава не може нести відповідальність за експлуатацію приватизованого житла, якого зараз в Україні - 94%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: