Запрошуємо на перший за час великої війни Банківський форум

Думка експерта: Протягом тижня курсова рівновага долара не порушиться

Понеділок, 16 листопада 2009, 11:42

Минулого тижня курс долара показав завидну стабільність. Фактично весь час він коливався в досить вузькому діапазоні - 8,1-8,2 гривень за долар.

Зміцнення гривні, це факт, який підтверджує, що притік валюти на український ринок збільшився, стверджує радник голови правління Укргазбанку Олександр Охріменко у коментарі "Економічній правді".

За його словами, це пов'язано з тим, що збільшилися продажі продуктів харчування на експорт, а також виросли продажі металу за кордон.

В результаті валютна виручка стала у великих об'ємах поступати на український ринок.

Реклама:

"По-перше, кінець року примушує експортерів частину валюти продати для розрахунків по своїх гривневих боргах. По-друге, напередодні виборів збільшився потік повернення грошей з-за кордону. Це теж істотно збільшило кількість пропозицій валюти. Таким чином, валютний ринок як безготівковий, так і готівковий, досяг рівноваги", - сказав він.

Утім, нагадав Охріменко, найближчим часом готівковому ринку доведеться звикати до нових умов обміну валют, які вводяться з 20 листопада 2009 року: згідно з постановою НБУ № 538 вводиться ряд істотних обмежень щодо купівлі кількості готівкової валюти протягом одного дня, а також обов'язкова ідентифікація фізичної особи при купівлі валюти в еквіваленті понад 15 тис. гривень.

"Будь-які обмеження завжди погано сприймаються ринком і не виключено, що вони можуть викликати підвищений попит, і саме на готівкову валюту", - стверджує експерт.

"Тому зростання курсу долара до рівня 8,5 грн. під впливом цих подій не варто виключати. Але це зростання курсу, якщо і матиме місце, то, швидше за все, носитиме тимчасовий характер. В цілому ж тенденція до зміцнення гривні до рівня 8 грн. зберігається", - прогнозує він.

На думку Охріменка, порушити цю рівновагу може тільки вливання нових грошей в економіку, але, швидше за все, в найближчий тиждень це не відбудеться.

 Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!