Думка експерта: Гарантами по зобов’язаннях "Нафтогазу" могли б бути комерційні банки

Понеділок, 5 жовтня 2009, 16:36 -

Наразі у Лондоні відбуваються переговори з кредиторами щодо реструктуризації зобов‘язань НАК "Нафтогаз України" за єврооблігаціями на суму 500 млн. доларів.

Відповідно до запропонованих умов реструктуризації облігації з датою погашення 30 вересня 2009 року та процентною ставкою у 8,125% будуть замінені новими облігаціями з процентною ставкою у 9,5% та строком погашення у 2014 році.

За словами юриста європейської юридичної фірми "Шонхерр Україна" Ярослава Костюченка, раніше облігації НАК "Нафтогазу" вважалися "квазісуверенними", тобто їх надійність прирівнювалася до державних цінних паперів з надзвичайно малою вірогідністю "дефолту" - неспроможності виконати свої зобов‘язання перед інвесторами.

Адже у випадку фінансових проблем у таких компаній передбачається, що держава не допустить настання дефолту та вживе всіх необхідних заходів, для того щоб допомогти такій компанії.

Реклама:

"Однак, не слід забувати про дію Закону "Про введення мораторію на примусову реалізацію майна" із змінами і доповненнями від 21 жовтня 2004 року, згідно з яким "на застосування примусової реалізації майна державних підприємств та господарських товариств, у статутних фондах яких частка держави становить не менше 25 відсотків" встановлюється мораторій", - зазначає експерт.

За його словами, це означає неможливість звернення про відчуження майна боржника чи його продажу у процесі провадження справи про банкрутство.

"Для будь-якого інвестора це є дуже серйозним ризиком, яким не можна нехтувати", - підкреслив він.

Костюченко нагадав, що інвестори бажають отримувати свої відсотки та повернути вкладені кошти вчасно та повністю, а державне підприємство чи держава воліє бути здатною залучати якомога більше дешевого капіталу задля фінансування власного розвитку.

"Виходячи із останніх подій, можна впевнено сказати, що держава це розуміє. Уряд у своїх заявах погодився у ході реструктуризації заборгованості перед інвесторами "безумовно та безвідклично" гарантувати нові облігації НАК "Нафтогазу", якими будить замінені старі, що мали бути сплачені до 30 вересня цього року", - відзначив він.

За міжнародним правом, безумовними ці папери є через те, що кредитор має право вимагати негайної сплати суми зобов‘язання від гаранта у випадку дефолту боржника, а не чекати вичерпання усіх засовів проти боржника, а безвідкличними тому, що такі гарантію не можна в подальшому взяти назад або відмовитись від них.

"На жаль, з юридичної точки зору, наявність таких високих слів у назві гарантій багато чого не змінює. Адже для того, щоб Міністерство фінансів змогло виплатити інвестору у разі подальшого можливого дефолту, така сума має передбачатися витратною частиною бюджету. Ані цьогорічний бюджет ані проект на наступний рік не передбачають наявності такої суми", - зазначив Костюченко.

"Варто також відзначити, що бюджет приймається строком на 1 рік, а отже сума гарантії має включатися у видаткову частину щорічно аж до дати фактичної сплати "Нафтогазом" своїх зобов‘язань за облігаціями", - додав він.

За словами експерта, навіть якщо Кабінет міністрів згідно з текстом гарантії візьме на себе зобов‘язання до кінця сплати за облігаціями вносити у проект бюджету на наступний рік таку суму, він аж ніяк не зможе гарантувати прийняття саме такого бюджету.

"Виходячи із сьогоднішньої економічної ситуації а також найоптимістичніших економічних прогнозів на майбутнє, важко повірити, що сума на обслуговування державної гарантії буде передбачена кожним із бюджетів на 2010-2014 роки", - зазначив він.

Можливим варіантом виходу із цієї складної ситуації Костюченко бачить механізм надання гарантій комерційними банками, які є у власності держави.

"Саме вони могли б гарантувати виконання НАК "Нафтогазом" своїх зобов‘язань. Це суттєво спростить прийняття рішень і ефективність, буде більш дієвим механізмом по сплаті, що зможе підсилити довіру іноземних інвесторів до України", - упевнений він.

"Більше того, потрібно позбавити такі банки необхідності здійснення резервування під суми цих гарантій, що дозволить їм не вилучати кошти на резервування із обігу, а продовжувати кредитувати підприємства України, що є вкрай важливим у сучасних економічних умовах". - додав експерт.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: