Fitch стало добрішим до українських банків

Вівторок, 27 жовтня 2009, 09:13

У III кварталі 2009 року міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знижувало рейтинги банків удвічі менше, ніж у попередні три місяці. 

B III кварталі також, вперше з серпня 2008 року, було підвищено рейтинг українського банку, пише видання "Дело".

"Fitch Ratings відзначає, що кількість знижень рейтингів банків у світі скоротилася з 94 в II кварталі до 41 в III кварталі 2009 року", - йдеться в повідомленні компанії.

При цьому кількість позитивних рейтингових дій з липня до жовтня склала 24%, у той час як в II кварталі Fitch поліпшило рейтинги тільки 7% банків.

"Скорочення кількості негативних рейтингових дій відносно банків свідчить про те, що пік знижень пройдений і в банківському секторі намітилася тенденція до стабілізації", - вважає економіст інвестиційної групи "Сократ" Михайло Сальников.

Рейтингові дії щодо українських банків у III кварталі також були дещо краще, ніж у попередні місяці. Проте якщо у світі рейтинги фінустановам стали знижувати вдвічі рідше, то в Україні скорочення склало тільки 20%.

Так, якщо три міжнародних рейтингових агентства Fitch Ratings, Standard & Poor's і Moody's Investors Service в II кварталі знизили рейтинги 10 українських банків, то вже в III кварталі - всього 8.

З липня до жовтня цього року Fitch знизило індивідуальні рейтинги УкрСиббанку, Укрсоцбанку, банку "Форум" та Індустріалбанку.

Пониження рейтингів від компанії Moody's торкнулося ОТП Банку, Райффайзен Банку Аваль, "VAB Банк і ПУМБ. Standard & Poor's рейтинги в III кварталі не знижувало.

Також варто відзначити, що в III кварталі, вперше з серпня 2008 року, було підвищено рейтинг українського банку. Відзначився Альфа-Банк. Рейтинги йому підняли відразу два агентства - Fitch і Standard & Poor's.

"В Альфа-Банку підвищення рейтингу відбулося через те, що йому вдалося реструктуризувати свої борги і таким чином уникнути технічного дефолту", - пояснює начальник аналітичного відділу компанії Foyil Securities Агшин Мірзазаде.

Реклама:

Вітчизняні фінансисти не поспішають оголошувати про завершення кризи у вітчизняній банківській системі.

"Питання з проблемними кредитами в Україні зовсім не вирішене, також подальша девальвація гривні може посилити проблему з якістю активів", - говорить старший аналітик інвесткомпанії Phoenix Capital Марія Майборода.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: