Долар падає через "Нафтогаз"?

Четвер, 15 жовтня 2009, 19:44

Стрибок курсу долара на міжбанківському валютному ринку відбувся через наміри "Нафтогазу України" переглянути план закупівлі газу на жовтень-грудень 2009 року.

Про це заявив економіст компанії Astrum Investment Management Олексій Блінов, пише видання "Дело".

"Сьогодні сильний стрибок курсу відбувся завдяки новині, яку багато хто не помітили, а вона мала великий вплив: це була заява "Нафтогазу" про те, що в IV кварталі він переглядає план закупівлі газу. Якщо раніше він планував закупити 14 млрд. кубометрів газу, і це коштувало 2,9 млрд. доларів, то тепер він планує закупити 7-8 млрд. кубометрів за 1,4-1,7 млрд. дол.", - нагадав експерт.

За його словами, в такому випадку відбудеться зменшення імпорту і відтік валюти, а оскільки "Нафтогаз" безпосередньо працює з НБУ, у НБУ з'являються ресурси для того, щоб виходити на валютний ринок.

Реклама:

Щодо зниження курсу долара на поточному тижні, Блінов повідомив, що причиною цього є наближення терміну сплати податків - 20 число, і частина коштів, яка знаходяться у валюті, переводиться в гривню, і створює попит на валютному ринку.

Блінов також назвав глобальні чинники, що впливають на курс долара.

"По-перше, на початку місяця обновилося питання продажу валюти Промінвестбанком. Він збільшив капітал на 4 млрд. грн., і така сума тяжіє над валютним ринком, і продаж навіть малої частини створить перекіс", - заявив економіст.

За його словами, ПІБ останнім часом підміняє НБУ як стабілізатора валютного курсу.

Крім того, Блінов зазначив, що на курс долара вплинув і значно зменшений у порівнянні з минулими місяцями платіж за газ - на початку жовтня Україна заплатила трохи менше 400 млн. доларів.

Також, повідомив Блінов, є фактор і більш глобальний - скорочення гривневої ліквідності банків, зокрема, кореспондентські рахунки скоротилися на 14 млрд. грн.

В цілому експерт зазначив, що кожна з цих подій може послужити спусковим гачком до девальвації.

"Нас чекає кілька місяців передвиборної кампанії з негативним інформаційним фоном, який буде створювати несприятливий фон для ринку", - заявив він.

Крім того, за його словами, політика НБУ у бік ревальвації також не безмежна, адже, зміцнюючи курс гривні надмірно, можна зашкодити економіці, підірвавши становище експортерів.

Блінов допустив, що у випадку падіння курсу долара нижче 8 грн. НБУ може змінити свою політику і переключитися на підтримку іноземної валюти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!