Україну чекає "солодкий" дефіцит
У 2008-2009 році Україну чекає дефіцит цукру.
За даними асоціації "Укрцукор", цієї осені до переробки цукру приступили лише 42 заводи (проти 119 у 2006 році).
У Міністерстві аграрної політики підрахували, що вони призведуть близько 1,5 млн. т, тобто на 500-700 тис. т менше, ніж потрібно для внутрішнього ринку.
До 2006 року українські підприємства стабільно виробляли близько 1,8 млн. т цукру щорічно при обсязі ринку 2-2,2 млн. т, пише видання "Комерсант-Україна".
За оцінками галузевої асоціації "Укрцукор", цього було достатньо. Експерти пояснюють, що відсутні обсяги покривалися за рахунок імпорту та частково контрабанди. А баланс попиту і пропозиції разом з жорстким держрегулюванням дозволяв зберігати відносно невисокі ціни - достатні для роботи, але недостатні для розвитку підприємств.
Ситуація різко змінилася, коли восени 2006 року в Україні було вироблено рекордний обсяг цукру - 2,6 млн. т. З урахуванням перехідних залишків надлишок цукру на внутрішньому ринку склав 1 млн. т.
Це призвело до того, що ціни протягом останніх трьох сезонів виявилися недостатніми для рентабельної роботи багатьох підприємств. Навіть деякі гравці з першої десятки - "Українська продовольча компанія", "Євросервіс", ЮВС - пішли з ринку.
За словами виробників цукру, почати роботу не змогли і підприємства компанії "Інцукорпром-К".
Протягом останніх трьох років цукру вироблялося менше, ніж споживалося. Тому в нинішньому році перехідних залишків не буде зовсім.
Дефіцит могли б частково компенсувати 260 тис. т імпортного цукру, які Україна погодилася допустити на внутрішній ринок за пільговою ставкою імпортного мита в рамках СОТ. Проте через несприятливу світову кон'юнктуру цього не відбудеться, упевнені в асоціації "Укрцукор".
Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"