У Ющенка вказують на хибність економічних розрахунків Тимошенко

Вівторок, 8 вересня 2009, 20:37

Вісім місяців 2009 року показово засвідчили, що макроекономічні розрахунки та очікування уряду є хибними.

Про це на брифінгу заявив перший заступник голови Секретаріату президента - представник президента у Кабінеті міністрів Олександр Шлапак, повідомляє прес-служба президента.

"Макроконструкція, на якій побудовано бюджетну, монетарну політику - хибна", - констатував Шлапак, додавши, що з січня таку оцінку давав президент та провідні економічні експерти.

За його словами, наприклад, на 2009 рік урядом обіцяно, що за підсумками року зростання економіки складе 100,4%, а номінальний ВВП - 1046,5 млрд. гривень.

Реклама:

"Проте за І квартал реальний обсяг ВВП скоротився на 20%, за ІІ квартал - на 18%, що є одними з найгірших результатів серед європейських країн. Втрачено фактично третину промисловості", - наголосив Шлапак.

"В уряду є дві правди, одна з яких для міжнародних експертів, щоб отримати позику, друга - для внутрішнього вжитку. Це призводить до неприємних результатів у напрямках політики, що походять від макроекономічної конструкції", - додав він.

Говорячи про бюджетну політику, представник президента зауважив, що декларувати перевиконання бюджету вдається через маніпуляції з плановими показниками надходжень.

"Реальна цифра виконання бюджету - близько 85%", - сказав він.

При цьому бюджет наповнюється за рахунок наперед зібраних податків, накопичується сума невідшкодованого податку на додану вартість.

"Бюджет виконується в основному за рахунок некоректної поведінки Кабінету міністрів і Міністерства фінансів, які маніпулюють показниками щомісячного виконання бюджету, переплат, що збираються з підприємств наперед, а також того, що вчасно не відшкодовується податок на додану вартість. Бюджет виконується у "лапках", - резюмував Шлапак.

За його словами, така ситуація у відносинах з бізнесом призводить до того, що відбувається скорочення інвестицій в основний капітал, підприємства відчувають брак навіть обігових коштів на здійснення поточних видатків.

Посилаючись на аналітику Головної служби соціально-економічного розвитку Секретаріату, Шлапак оцінив ситуацію навколо Пенсійного фонду аналогічно тій, що склалася з виконанням бюджету.

"Наші пенсіонери недоотримують кошти, і це можна підтвердити", - сказав він.

Зокрема, за його словами, розрекламоване урядом перевиконання планових показників Пенсійного фонду відбулося за допомогою суттєвого корегування у бік зменшення цих планових показників.

За січень-серпень 2009 року план за доходами зменшено на 8,8 млрд. гривень, або 8,7%, у тому числі з власних доходів на 8,3 млрд. гривень, або на 12,0%.

Без здійснення відповідного коригування Пенсійним фондом було б сформовано ресурс, що на 5,5% менше встановленого плану.

Фактично ж виконання зобов'язань за пенсійними виплатами стало можливим лише за рахунок отриманих Пенсійним фондом позичок з державного бюджету понад передбачених у бюджеті на збалансування ПФ.

Станом на 1 вересня 2009 року його заборгованість перед державним бюджетом за отримані позички складала 11 млрд. гривень.

"Не уникнути серйозної розмови з приводу того, як ми доживемо до кінця року. Інакше ми матимемо дуже неприємні наслідки для наших громадян", - спрогнозував Шлапак.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: