Запрошуємо на перший за час великої війни Банківський форум

Україна і Словаччина підготують нову угоду щодо КГЗКОР

П'ятниця, 25 вересня 2009, 18:43

Уряди України та Словаччини підготують нову двосторонню угоду, в якій будуть врегульовані питання, пов'язані з добудовою Криворізького гірничо-збагачувального комбінату окислених руд (КГЗКОР).

Про це ідеться у повідомленні прес-слудби Міністерства промислової політики.

Згідно з повідомленням, така домовленість зафіксована в пам'ятній записці, підписаній заступником міністра промполітики Сергієм Грищенко та начальником управління міжнародної торгівлі Міністерства економіки Республіки Словаччина Мілославом Бенячкой за підсумками консультації експертних груп України та Словаччини щодо проблематики КГЗКОР, які проходили 24-25 вересня за участю представників компетентних державних органів і незалежних експертів.

"Сторони засвідчили загальну зацікавленість у прискоренні вирішення існуючих проблемних питань, пов'язаних з будівництвом КГЗКОР, і домовилися розпочати процес підготовки проекту нової двосторонньої угоди, яким будуть врегульовані відносини між сторонами щодо КГЗКОР", - ідеться у повідомленні.

Реклама:

"Учасники погодилися взяти за основу текст проекту угоди між урядом України та урядом Словацької Республіки про врегулювання питань будівництва КГЗКОР, запропонований українською стороною. Словацька сторона, у свою чергу, доопрацює проект документа протягом 45 днів і надасть свої пропозиції", - додають у Мінпромполітики.

Згідно з повідомленням, сторони домовились провести наступну зустріч експертних груп з метою обговорення та узгодження редакції спільного проекту нової угоди до кінця листопада поточного року або ж здійснити таке погодження дипломатичними каналами.

Будівництво КГЗКОРу почалося в 1985 році. Після розпаду СРСР його правонаступником стала Україна.

При цьому в травні 2007 року Словаччина відмовилася від участі в проекті завершення будівництва КГЗКОРу, однак хотіла б одержати в рамках розрахунків за свою частку грошові кошти або товари.

Наприкінці жовтня 2008 року Румунія також заявила про відсутність зацікавленості в подальшій добудові КГЗКОРу і намір повернути свої інвестиції.

Загальний обсяг інвестицій, необхідних для завершення будівництва і введення в експлуатацію КГЗКОРу, за попередніми даними, становить близько 800 млн. доларів.

За даними Фонду держмайна, активи КГЗКОРу складають 354,760 млн. доларів, пасиви (зобов'язання) - 275,673 млн. доларів. Заборгованість України по КГЗКОРу за станом на 1 січня 2007 року перед Румунією становила 353 млн. доларів, Словаччиною - 115,1 млн. доларів, Болгарією - 1,4 млн. доларів, Німеччиною - 47,34 млн. доларів, загальна заборгованість - 517,43 млн. доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: