Інвесторів в світі зменшилося наполовину

П'ятниця, 18 вересня 2009, 11:22

Іноземні інвестиції за підсумками 2009 року скоротяться на 47%, до 900 мільярдів доларів, у порівнянні з 1,7 трильйона доларів минулого року.

Про це повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на звіт ЮНКТАД, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

До докризового рівня показник повернеться тільки до 2011 року і досягне 1,8 трлн. дол.

За перший квартал 2009 року падіння в порівнянні з аналогічним періодом минулого року склало 44%.

Реклама:

"Скоротяться корпоративні прибутки, а також обвал світових фондових ринків значно скоротили і розмір, і перспективи міжнародних злиттів і поглинань - основного виду прямих іноземних інвестицій не тільки в розвинених, але й країнах, що розвиваються", - говориться в 277-сторінковому звіті, опублікованому в четвер.

При розрахунку прямих іноземних інвестицій враховуються також інвестиції іноземних громадян, які вкладають гроші в підприємства в інших країнах, а також в спільні підприємства, що працюють як і на батьківщині інвестора, так і за кордоном.

2008 року інвестиції впали на 14%, після п'ятирічного періоду зростання, який закінчився 2007 року, коли був досягнутий історичний максимум прямих іноземних інвестицій загальним обсягом в 2 трлн. дол.

Пізніше інших це зниження відчули перехідні економіки південно-східної Європи та СНД, де зменшення почалося тільки в кінці 2008 - на початку 2009 років.

Світова криза, повідомляється в звіті, змінила і саму структуру інвестицій. Тепер 43% припадає на частку країн, що розвиваються і перехідні економіки, такі як Росія і Китай.

Лідером за кількістю залучених інвестицій 2008 року залишилися США. Їм вдалося залучити 621 млрд. дол., Китай і Росія також поповнили групу лідерів, отримавши 108 млрд. дол. і 70 млрд. дол. відповідно.

Найбільшим інвестором також залишилися США, минулого року вони інвестували 312 млрд. дол., що менше, ніж 2007 року, коли прямі іноземні інвестиції були на рівні 378 млрд. дол.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!