Запрошуємо на перший за час великої війни Банківський форум

Шаповалов: мета всіх "наїздів" - дістатися до друкарського верстата

П'ятниця, 18 вересня 2009, 09:32

Звинувачення міністра МВС Юрія Луценка про зловживання з боку НБУ ініціюються з метою контролю над "друкарським верстатом".

Про це в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна" сказав заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов.

"Мета всіх цих "наїздів" одна - дорватися до друкарського верстата. Що написано в законі про НБУ? Ми працюємо з урядом до тих пір, поки це не заважає нам виконувати свою основну функцію", - сказав він.

"Лунають звинувачення, що ми емітували 30 млрд. грн., але ви ж знаєте, що з них ми реально дали 24 млрд. грн. На рекапіталізацію двох державних і трьох нових банків - Укргазбанку, Родовід Банку і банку "Київ", - додав представник Нацбанку.

За словами Шаповалова, банки знаходяться під постійним моніторингом НБУ.

"З 181 банку, що працює на 1 жовтня 2008 року, у 119 установ капітал відповідав нормативам, а 56 банків дали зобов'язання докапіталізувати. Таким чином, з початку року капітал банків, за винятком тих, які стали державними, збільшився на 11,6 млрд. грн. Банки, які не виконали план капіталізації, знаходяться під постійним моніторингом НБУ, зростання їх активів було обмежене, заборонено операції з інсайдерами, купівля цінних паперів, крім ОВДП", - зауважив заступник голови НБУ.

При цьому Шаповалов визнав, що регулятор відтягнув з банківської системи 10-12 млрд. грн. надлишкової ліквідності.

"Коли немає платоспроможних клієнтів, банки не дуже хочуть кредитувати реальний сектор економіки. У цих умовах ми почали використовувати зворотні операції: випускали депозитні сертифікати і прийняли рішення відправляти частину резервів банків (спочатку 40%, а зараз 50%) на окремий рахунок в НБУ"- підтвердив банкір.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!