У Ющенка визнали "газовий" прогноз коректним

Вівторок, 1 вересня 2009, 15:36

Заявлений прем'єр-міністром Юлією Тимошенко прогноз потреби країни в імпорті природного газу в 2010 році на рівні близько 27 млрд. кубометрів є коректним, з огляду на прогноз НАК "Нафтогаз України" про внутрішнє споживання природного газу в 2010 році на рівні близько 46 млрд. кубометрів.

Про це заявив представник президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"За офіційною інформацією НАК, Україна повинна спожити в наступному році 46 млрд. кубометрів природного газу. Тому цифра 27 млрд. кубометрів, названа прем'єром, - більш-менш коректна, тоді як інший її прогноз - 25 млрд. кубометрів, з урахуванням даних "Нафтогазом" оцінок споживання, не зовсім коректний ", - сказав він.

Соколовський висловив думку, що пропозиції української сторони про скорочення обсягів закупівель російського газу в 2010 році будуть сприйняті в "Газпромі" з розумінням.

Реклама:

"Я маю підстави вірити в гарну налаштованість "Газпрому", хоча б тому, що в нинішньому році "Газпром" не пред'являв штрафних санкцій до "Нафтогазу" за недобір. "Газпрому" також необхідно нормальне функціонування НАК, як і українській стороні", - вважає він

Коментуючи запланований у вересні візит президента Віктора Ющенка до Туркменістану, Соколовський підкреслив, що його не слід сприймати як спробу Києва відмовитися від підписаного газового контракту або гру на протистоянні інтересів Москви та Ашхабада.

"При нормальних відносинах буде знайдена коректна взаємовигідна схема для всіх трьох сторін, і навіть для четвертої - Європи", - сказав він.

За словами Соколовського, зниження попиту на блакитне паливо у Європі у зв'язку зі світовою економічною кризою є тимчасовим явищем, він досить швидко відновиться і буде рости такими темпами, що Росія не зможе його самостійно задовольнити.

Він додав, що крім газу в України і Туркменістану багато інших перспективних напрямів співпраці, тому необхідність розвитку відносин з цією країною не викликає сумнівів.

Як повідомлялося, 21 серпня Юлія Тимошенко заявила про плани української сторони скоротити закупівлі російського газу в 2010 році до 25 млрд. кубометрів у порівнянні з 33 млрд. кубометрів в 2009 році. Через кілька днів вона уточнила, що мова може йти про 25-27 млрд. кубометрів.

Підписані в січні 2009 року на період до 2019 року газові контракти надають кожній зі сторін право ініціювати перегляд окремих їх положень, зокрема, цін і обсягів поставок або транзиту.

При цьому обгрунтована вимога має бути подана у письмовій формі, після чого сторони зобов'язуються у 20-денний термін вступити в переговори, на які відводиться ще до трьох місяців. У разі зміни обсягів поставок газу, така пропозиція має бути подана до 1 липня року, що передує року поставок.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!