У "Нафтогазі" радять інвесторам не турбуватись

П'ятниця, 7 серпня 2009, 12:39

Про отримання НАК "Нафтогаз України" найближчим часом живих грошей від міжнародної спільноти наразі не йдеться.

Про це заявив речник "Нафтогазу" Валентин Землянський в інтерв'ю радіо "Свобода".

"Ми маємо виконати певні зауваження, які були висловлені представниками Єврокомісії. Після того надійде перший транш у розмірі 300 мільйонів доларів. Це буде не раніше вересня-жовтня. З боку "Нафтогазу" - це фінансовий аудит. Тобто, ту інформацію, яку на початку місяця ми надавали МВФ, ми маємо надати представникам Єврокомісії. Це аудит ресурсів, який проходив, і який зараз обробляється та питання цінової політики. Про отримання коштів поки що не йдеться", - сказав він.

Проте, на переконання Соколовського, наразі підстав для стурбованості інвесторів "Нафтогазу" немає.

Реклама:

"Зовнішні інвестори, що вчасно отримують кошти, які Україна має заплатити, не мають підстав виявляти стурбованість. З державної точки зору, якщо весь процес пройде прозоро, чи це повернення запозичень чи реструктуризація, це все у рамках дозволеного, і в рамках права. Не може бути якихось додаткових стурбованостей", - вважає він.

Як відомо, раніше уряд доручив Міністерству фінансів вжити заходів щодо реструктуризації зовнішніх боргів "Нафтогазу", а також зменшити вартість їхнього обслуговування за рахунок рефінансування. Про початок переговорів із кредиторами виконувач обов'язків міністра фінансів Ігор Уманський повідомив наприкінці липня.

Між тим, у 5 липня Уманський заявив, що у зв'язку з тим, що терміни отримання "Нафтогазом" фінансової допомоги з боку міжнародних фінансових інституцій залишаються невизначеними, реструктуризація боргів компанії з єврооблігацій на суму 500 мільйонів доларів, погашення яких припадає на вересень, мусить бути прискорена.

Такі заяви українських чиновників викликали занепокоєння інвесторів, оскільки облігації "Нафтогазу" значною мірою знаходяться за межами України і розглядаються як запорука суверенних боргів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!