Туреччина погодилася на "Південний потік"

Четвер, 6 серпня 2009, 08:50

Росія вмовила Туреччину прокласти маршрут газопроводу "Південний потік" по дну Чорного моря до Європи через її територіальні води, і в четвер країни визначать дату початку будівництва амбіційного проекту.

Про це, на брифінгу у середу заявив заступник глави апарату російського уряду Юрій Ушаков, повідомляє агентство Reuters.

"Отримано принципову згоду на початок будівництва. Турецька сторона позитивно ставиться до проекту Південний Потік і готується до початку будівництва", - сказав він.

Як відомо, у четвер російський прем'єр-міністр Володимир Путін відвідає Туреччину на запрошення свого колеги Тайипа Ердогана трохи менш ніж через місяць після підписання в Анкарі транзитних угод по конкуренту "Південного потоку" - газопроводу Nabucco. Він повинен постачати газ з Каспійського регіону і Близького Сходу в обхід Росії до Європи.

Реклама:

Ушаков додав, що в рамках візиту Путіна будуть підписані документи про співпрацю у газовій, нафтовій сферах, а також у галузі атомної енергетики.

Заступник голови уряду з питань енергетики, віце-прем'єр Ігор Сечін в середу сказав в Анкарі, що буде створена спеціальна робоча група в складі "Газпрому", "Роснафти" та "Транснафти", яка оцінить можливість участі в проекті будівництва нафтопроводу від чорноморського порту Самсун до середземноморського Джейхана.

Будівництво нафтопроводу, який дозволить обійти перевантажений Босфор і виступає конкурентом російського проекту "Бургас-Александруполіс", має розпочатися в 2010 році.

Обидва проекти розраховані на прокачування нафти з Казахстану.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!