G20 хоче ввести податок проти спекулянтів

Понеділок, 31 серпня 2009, 11:50

Члени G20 обговорюють введення нового податку - на фінансові операції.

Про можливе введення податку на фінансові операції у Великобританії заявив голова ради директорів Управління фінансових послуг (FSA) країни Адер Тернер в інтерв'ю журналу Prospect, пише газета "Ведомости".

На його думку, податок міг би обмежити спекулятивну активність фінансового сектору.

Заява керівника FSA викликала шквал критики в Лондоні.

Реклама:

Тернер став картою в грі конкуруючих фінансових центрів - Франкфурта та Парижа, вважає керівник департаменту політики мерії Лондона Стюард Фразер. Сіті генерує фантастичні доходи, нагадав мер Лондона Борис Джонсон. Країна вже втратила ряд галузей через неправильні рішення, заявив представник Асоціації британських банків Брайан Капон.

Представник FSA, утім, постарався пом'якшити позицію відомства, повідомивши, що Тернер згадав податок на транзакції "в форматі інтелектуальної дискусії, а не як запланований захід".

Але ідея вже обговорюється на рівні членів "двадцятки", її підтримують Франція і Німеччина, говорить співробітник Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР).

На порядку денному зустрічі міністрів фінансів "двадцятки" 4-5 вересня в Лондоні такого питання немає, сказав заступник директора департаменту Мінфіну Андрій Бокарьов, це одна з ідей, "ми не готуємо своїх пропозицій".

Але питання може бути піднято на зустрічі лідерів "двадцятки" у Пітсбурзі, говорить співробітник МВФ.

Ефект від податку буде, якщо він стане транскордонним, переконаний старший директор A.T. Kearney Мартін Волкер.

Для введення податку держави повинні прийняти колективне, але добровільне рішення, сказав Бокарев.

Податок обмежить високоризиковані арбітражні транзакції і потенційно принесе великі доходи, сказав виданню професор Гарвардського університету Кеннет Рогофф.

Але ввести його на транскордонному рівні складно, вважає він, а "якщо не врахувати всі нюанси, введення податку може призвести до катастрофічних перекосів".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!