Нацбанк прив'яже ставку до інфляції

П'ятниця, 21 серпня 2009, 16:07

Національний банк України відкоригував основні принципи розрахунку розміру облікової ставки, переорієнтуватися на прогнозований рівень інфляції.

Відповідне рішення закріплено постановою НБУ №415, текст якого розміщений на веб-сайті Верховної ради.

Документ вступає в силу з 20 вересня 2009 року.

Постанова прийнята з метою підвищення ролі процентної політики Нацбанку в управлінні грошово-кредитним ринком.

Реклама:

Згідно з документом, облікова ставка буде підтримуватися на позитивному рівні щодо прогнозного рівня інфляції, тоді як діючий принцип передбачає її підтримку на позитивному реальному рівні щодо інфляції.

Постанова також змінює перелік факторів, які враховуються при визначенні облікової ставки: до нього внесені, серед іншого, рентабельність основних галузей економіки, фактичний і прогнозований рівень реального валового внутрішнього продукту, розмір дефіциту державного бюджету та джерела його покриття.

Крім того, при прийнятті відповідного рішення НБУ буде враховувати розмір платіжного і торгового балансів.

Нацбанк також встановив обмеження за розміром ставок за кредитами "овернайт".

"Процентна ставка по кредиту "овернайт" без забезпечення (бланкова) є найвищою процентною ставкою Нацбанку та встановлюється на тендерній основі в розмірі не нижче облікової ставки Нацбанку плюс п'ять процентних пунктів. Процентна ставка за кредитами "овернайт" під забезпечення встановлюється в розмірі не нижче облікової ставки НБУ плюс три процентних пункта", - говориться в документі.

Постанова також передбачає, що процентна ставка за кредитами, що надані банкам у випадку реальної загрози стабільності їхньої роботи, встановлюється у розмірі середньозваженої процентної ставки рефінансування, розрахованої за останні 30 днів.

У той же час, відповідно до постанови, процентна ставка за пролонгованим кредитами встановлюється на рівні процентної ставки, визначеної у кредитному договорі, плюс один процентний пункт.

Як повідомлялося, НБУ встановив з 12 серпня облікову ставку на рівні 10,25%, ставку за бланковим кредитами "овернайт" - 17% і ставку за кредитами "овернайт" під забезпечення - 15,5%.

Інфляція в Україні в січні-липні-2009 склала 8,5%, а за останні 12 місяців - 15,5%. Уряд зберігає офіційний прогноз інфляції в 2009 році на рівні 9,5%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!