Запрошуємо на перший за час великої війни Банківський форум

Держава буде будувати дороги до Євро-2012 в борг

Середа, 12 серпня 2009, 11:13

Уряд знайшов спосіб профінансувати підготовку до Євро-2012 в умовах дефіциту грошей у держбюджеті за допомогою векселів.

Про це йдеться у постанові Кабінету міністрів № 841, пише видання "Комерсант-Україна".

Державна служба автомобільних доріг (Укравтодор) отримала можливість розплачуватися з постачальниками товарів, виконавцями робіт і послуг векселями.

Авалювати векселі буде Міністерство фінансів, а проводити їх облік - Ощадбанк. Авальований таким чином вексель означає гарантію його оплати коштами державного бюджету майбутніх періодів.

Відсотки за векселями складуть ставку рефінансування Нацбанку (в ході аукціону 5 серпня вона склала 17% річних) плюс 2,5% і будуть нараховуватися з дати обліку векселів Ощадбанком.

Укравтодор отримав право випускати боргові розписки з 29 липня, а погашатися вони будуть лише через три роки - відразу після завершення чемпіонату. Оплата буде здійснена в період з 1 вересня по 1 грудня 2012 року.

Верховна рада 1 липня внесла зміни до держбюджету на поточний рік і зобов'язала Нацбанк перерахувати до бюджету протягом II півріччя не менше 9,8 млрд. грн. прибутку за 2009 рік.

Ці кошти передбачалося направити на будівництво об'єктів до Євро-2012. Але 3 серпня президент Віктор Ющенко наклав вето на відповідний закон. Примітно, що постанова № 841, що пропонує альтернативний механізм фінансування Євро-2012, прийнята за кілька днів до застосування вето.

"Уряд з самого початку був готовий вирішувати проблему фінансування об'єктів до Євро-2012 незалежно від факту ветування цього закону", - пояснив міністр Кабінету міністрів Петро Крупко.

Голова Укравтодору Вадим Гуржос впевнений, що з прийняттям цієї постанови у відомства з'явилася можливість розплатитися з генпідрядником будівництва об'єктів до Євро-2012.

"Ми проводили консультації з нашими генпідрядниками, і вони, розуміючи, що це краще, ніж нічого, попередньо погодилися на такий формат розрахунків", - сказав він.

За словами пана Гуржоса, відомство планує випуск векселів на суму до 2 млрд. грн. У держбюджеті-2009 на фінансування програми з підготовки до Євро-2012 закладено в стабфонді 4,35 млрд. грн.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!