НБУ готовий згладжувати різкі курсові коливання

Вівторок, 28 липня 2009, 16:27

Національний банк готовий згладжувати різкі курсові коливання на міжбанківському валютному ринку.

Про це заявив керівник групи радників голови Національного банку Валерій Литвицький, повідомляє агентство "Українські новини".

"Останні події на валютному ринку не повинні залишати сумнівів у тім, що Національний банк готовий брати участь у роботі валютного ринку. Це будуть інтервенції, також будуть і цільові інтервенції, і аукціони для фізичних й юридичних осіб", - сказав він.

Нацбанк, за його даними, буде й далі виходити на ринок і згладжувати коливання, але не буде втримувати курс у якихось рамках.

Реклама:

"Нацбанк не буде допускати таких коливань, які будуть небезпечні для курсової стабільності", - сказав він.

Литвицький також підкреслив, що люди, які висловлюються про ті чи інші значення курсу й називають його, а на переговорах з Міжнародним валютним фондом прихильні змінному курсу, повинні пам'ятати, що політика сильної гривні користується підтримкою й голови Нацбанку й Президента.

"Сильна гривня потрібна країні, але я хочу нагадати всім, що сильна гривня - це великий успіх української економіки. Сильна гривня - це продукт сильної економіки. Тому ті, хто хоче гривню бачити більш сильною, повинні подбати про те, щоб українська економіка була більш успішною. Сильна гривня - це економічний ріст, а не спад", - додав керівник групи радників голови НБУ.

Він вважає українську економіку значно ослабленою.

"Ми зробили два кроки назад у четвертому кварталі минулого року й у першому кварталі нинішнього року й зробили один маленький повзок з ями кризи в другому кварталі нинішнього року. Тому якщо ми хочемо бачити сильну гривню, то ми повинні з повзка в другому кварталі зробити крок уперед у третьому кварталі", - сказав Литвицький.

Сильної гривня, за його даними, може бути при рівному платіжному балансі, а також при переглянутому й поліпшеному бюджеті.

Керівник групи радників НБУ також додав, що наразі попит на інвалюту підігрітий девальваційними очікуваннями з боку населення.

"Аматори арбітражних операцій починають підігрівати попит. Люди наслухаються експертів і політиків і починають запасатися валютою", - сказав Литвицький.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!