Виробники молока класу "люкс" одержать державні дотації

Вівторок, 9 червня 2009, 15:36

У разі прийняття ініційованих Міністерством аграрної політики доповнень до чинного національного стандарту про молоко та молочні продукти, виробники молока класу "люкс" і вищого класу будуть дотуватися державою.

Про це заявив керівник Департаменту ринків тваринництва Міністерства аграрної політики Віталій Пахалюк під час круглого столу в агентстві "ЛІГАБізнесІнформ".

"Для того, щоб наша продукція була конкурентоспроможною, ми вийшли з пропозицією і доповнили наш діючий стандарт саме класом "екстра", де враховано всі європейські показники", - сказав він.

Згідно з документом, розробленим МінАПК, держава має намір дотувати виробників молока сорту "екстра" і вищого гатунку в розмірі 25% і 20% від ціни.

Реклама:

При цьому, за даними представника українського аграрного відомства, при розрахунку дотацій ціна першого сорту буде використовуватися як базова.

За його даними, за 2008 рік в Україні із загального обсягу (близько 5,6 млн. тонн), направленого на переробку, було виготовлено молока класу "люкс" і вищого класу близько 28%.

При цьому, за словами Пахалюка, в цілому з усього виробленого в 2008 році молока (понад 12 млн. тонн), частка виробленого молока класу "екстра" в Україні становить близько 2%.

За даними експерта асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Інни Ільєнко, яка також була присутня на круглому столі, на сьогодні в Україні виробництво молока класу "люкс" складає 1,6%, вищого - близько 36%, інший об'єм - молоко першого, другого класів і несортова продукція.

Як відомо, одним з основних вимог з надання можливості Україні експортувати молоко в країни-члени ЄС є виробництво молока класу "екстра".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!