Рекапіталізація не врятує банківську систему?

П'ятниця, 26 червня 2009, 15:11

"Вибірковий" порятунок українських банків веде до корупції і не усуває основної причини банківського колапсу - надмірної тяги до кредитування.

Так вважає голова аналітичного відділу КУА "Бонум Груп" Олександр Дмитрієв.

"Найбільші банки країни займали високі місця в рейтингах завдяки екстенсивній політиці нарощування позикових портфелів, крах якої відчув на собі весь сектор. "Ударною хвилею" накрило і невеликі банки, що дотримуються більш збалансованої ідеології позик. Кинувши їх зараз напризволяще держава підтримує принцип "надування кредитних бульбашок" і дасть поштовх подальшій рецесії", - вважає експерт.

У квітні 2009 року уряд прийняв рішення про рекапіталізацію 7 великих постраждалих від кризи банків країни.

"Список "щасливчиків" і черговість попадання до нього викликала ряд питань. Дрібні та середні фінансові установи опинилися за бортом документа", - відзначає Дмитрієв.

Таким чином, за його словами, була законодавчо закріплена диференціація вкладників. Наприклад, вкладників "Родовід Банку", який 25 червня 2009 року отримав перші 2,8 млрд. грн. рекапіталізації, та банку "Причорномор'я".

"На нашу думку, подібні ідеї виглядають дивно. Відомо, що фундаментальною умовою ринкової економіки є рівноправність учасників економічних взаємин. Зворотній підхід може свідчити про командно-адміністративний принцип господарювання або про наявність корупційного інтересу", - додає експерт.

Дмитрієв наголошує, що якщо держава бере на себе функцію фінансового регулятора, вона зобов'язана дивитися на проблеми банківського сектора комплексно.

"Необхідно рятувати її (банківську систему) в цілому, а не окремі "системні" банки. Особливо, якщо врахувати, що їх "вага" для фінансової сфери за останні 5 років виражається, в першу чергу, рекордними обсягами виданих кредитів", - наголошує аналітик.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!