Світові фондові ринки демонструють змішану динаміку

Понеділок, 22 червня 2009, 09:54

Фондові індекси в США завершили минулий тиждень падінням вперше майже за 5 тижнів, незважаючи на зростання у п'ятницю.

Основними причинами негативної динаміки аналітики вважають зниження вартості нафти і погіршення агентством Standard & Poor's кредитних рейтингів 18 американських банків, повідомляє агентство Bloomberg.

Тим не менш, ф'ючерсний ринок у понеділок сповнений позитиву: вересневий контракт на Standard & Poor's 500 до 8:23 додав 1,3%, а на Dow Jones Industrial Average - 2,5%.

Зростанню на ф'ючерсному ринку сприяла, зокрема, заява банку JPMorgan Chase про те, що вартість наданих фінкомпаніям США державних кредитів виявиться нижчою, ніж прогнозували більшість експертів.

Реклама:

Індекс Dow Jones Industrial Average за підсумками торгів у п'ятницю знизився на 15,87 пункту (0,19%) - до 8539,73 пункту. За тиждень показник втратив 3%.

Standard & Poor's 500 за день додав 2,86 пункту (0,31%), склавши 921,33. За тиждень значення індексу зменшилося на 2,6%.

Індекс Nasdaq Composite виріс у п'ятницю на 166,45 пункту (+1,09%) - до 1827,47 пункту.

Фондові ринки Європи виросли в п'ятницю другий день поспіль на посиленні очікувань ослаблення рецесії у світовій економіці.

Значення індексу Dow Jones Stoxx 600 збільшилася на 1,3% - до 208,28 пункту.

Тим не менше за підсумками минулого тижня індекс втратив 2,8%. У той же час за останні три місяці індикатор злетів на 36%.

Підтримку ринку надала, зокрема, заява лідерів країн Європейського союзу про те, що економіка єврозони знаходиться на шляху до сталого економічного підйому.

Всі шістнадцять основних фондових індексів країн Західної Європи, ринки яких працювали 19 червня, продемонстрували підвищення.

Фондові майданчики Азіатсько-Тихоокеанського регіону демонструють у понеділок разнонаправлену динаміку: акції фінкомпаній і виробників електроніки дорожчають на тлі поліпшення прогнозів Міжнародного валютного фонду, а видобувні компанії втрачають позиції через зниження цін на сировину.

Зведений індекс MSCI Asia Pacific додав 0,1% - до 101,62 пункту. Показник зріс на 44% з п'ятирічного мінімуму, досягнутого 9 березня, на тлі відновлення оптимізму інвесторів.

Японський Nikkei 225 втратив з відкриття торгів у понеділок 0,2%, південнокорейський Kospi - також 0,2%. Австралійський S&P/ASX 200 підвищився на 0,3%.

"На ринках акцій спостерігалося активне ралі, тому зараз настає цілком очікуваний період відкату. Очевидно, що зростання не буде прямолінійним, і на цьому шляху нас чекає неодноразова корекція. За останні 18 місяців було багато розчарувань", - вважає аналітик австралійської AMP Capital Investors Надер Наеймі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!