Запрошуємо на перший за час великої війни Банківський форум

Пинзеник каже, що верстат давно запущено: надрукували вже 24 мільярди гривень

П'ятниця, 19 червня 2009, 09:31

Колишній міністр фінансів Віктор Пинзеник заявляє, що дефіцит бюджету складає 14% ВВП, і з початку року в Україні надрукували 24 млрд. гривень.

Про це він заявив в інтерв`ю газеті "Лівий берег", опублікованому у п'ятницю, повідомляє агентство "УНІАН".

За словами екс-міністра, "реальний дефіцит бюджету - без малого 14% ВВП".

Пинзеник порахував, що "в нинішньому бюджеті закладений дефіцит 31 млрд. гривень, плюс 44 млрд. гривень, витрачені на рекапіталізацію, разом - 75 млрд. грн. Це те, що вже заплановано. При підготовці бюджету розраховували на 3%, забуваючи чомусь про 44 млрд. гривень. Так, цей дефіцит - тимчасовий, разовий, але сьогодні він є і не можна це не враховувати".

Реклама:

Він відзначив, що приховане "джерело" дефіциту - нереальні доходи.

"Доходи загального фонду. Спецфонд не враховуємо, він вельми специфічний, минулого року складав 186 млрд. гривень, в поточному - 183,5 млрд. Тобто, щомісячно бюджет повинен був одержувати 98% доходів. За перші п`ять місяців надходження складають 72%, одержано тільки 66 млрд. (минулого року - 72), недобір, відповідно, - 12%. Таким чином, кажучи про реальні цифри, бюджет недоотримає 25-30 млрд. гривень".

Адже дефіцит розрахований, виходячи з цифри 183,5 млрд., а надходжень прийде на 30 млрд. менше, відзначає екс-міністр, закликаючи при цьому не забувати про дефіцит "Нафтогазу".

"Яка суть недавньої ухвали уряду про поповнення статутного фонду компанії на 18,6 млрд. гривень? Юридичний аспект не зачіпаємо - там все правильно, але де-факто це збільшення бюджетного дефіциту ще майже на 19 млрд. Плюс - дефіцит Пенсійного фонду. За станом на середину травня, неповернених позик у фонді було десь на 11 млрд. Віднімаємо 4,7 млрд. - те, що накопичилося до початку року, одержуємо 6,3 млрд.", - відзначає Пинзеник.

"Так... (бере калькулятор, що лежить на столі). Всього у нас 130 млрд., ВВП - 950 (перераховує). Майже 14% виходить. Так, реальний дефіцит бюджету - без малого 14%".

"Цифра величезна - країна такої раніше не знала, - говорить екс-глава Мінфіну. - Але головна небезпека - відсутність джерел фінансування. Залишків грошей на рахунках немає, приватизації - немає. Одне залишається - друкарський верстат...", який, за його словами, вже запущений.

Пинзеник повідомив, що з початку року встигли надрукувати 24 млрд. гривень.

Водночас екс-міністр визнав: "Парадокс, але поки що друкарський верстат не нашкодив - допоміг. Більше того, ми спостерігаємо зниження інфляції. Травень ми закінчили з показником інфляції 14,7%, тоді як минулого року вона складала 22,3% (у річному обрахунку). Причина - відтік депозитів. Зараз вони стабілізуються. Тому подальша монетизація призведе вже до інших наслідків".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!