Ющенко хоче дозволити погашення валютних кредитів у гривнях за курсом НБУ

Вівторок, 16 червня 2009, 11:31

Президент Віктор Ющенко пропонує Верховній раді дозволити позичальникам погашати валютні кредити в гривнях за офіційним курсом Національного банку на день платежу.

Про це сказано в законопроекті №4666, зареєстрованому в парламенті 15 червня, повідомляє агентство "Українські новини".

Президент, зокрема, пропонує доповнити статтю 49 закону "Про банки й банківську діяльність" нормою про те, що у разі настання строку виконання зобов'язань по валютному кредиту погашення цих зобов'язань може здійснюватися на вибір клієнта як в іноземній валюті, так і в гривнях за офіційним курсом НБУ на день платежу.

При цьому банкам забороняється відмовляти в прийомі платежу в гривнях за валютними кредитами.

Реклама:

Законопроект також передбачає, що банки при наданні кредитів зобов'язані інформувати позичальників про реальні умови кредитування шляхом обов'язкового зазначення в договорі детальної розбивки сукупної вартості кредиту з урахуванням процентної ставки, вартості всіх супутніх послуг та інших фінансових зобов'язань, пов'язаних з обслуговуванням і погашенням кредиту.

Банкам також забороняється ускладнювати прочитання тексту при зазначенні в договорі даних про сукупну вартість кредиту.

У законопроекті також сказано, що з метою гарантування прав споживачів на незмінність умов кредитування протягом терміну дії кредитного договору процентна ставка за користування споживчим кредитом може змінюватися лише за узгодженням сторін.

Законопроект передбачає внесення змін до Цивільного кодексу, законів "Про банки й банківську діяльність", "Про захист прав споживачів", "Про іпотечне кредитування".

Як повідомлялося, з 27 лютого Національний банк проводить аукціони із продажу іноземної валюти для погашення позичальниками валютних кредитів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: