Енергетик Ахметова закликає державу не дискримінувати бізнес

Понеділок, 15 червня 2009, 16:27

Генеральний директор ДПЕК Максим Тимченко не задоволений політикою державних компаній на енернгоринку України.

Про це він сказав в інтерв'ю газеті "Дело".

"Стати експортером електроенергії - стратегічне завдання нашої компанії, крок на шляху виходу ДПЕК на європейські ринки. Тому ми не фокусуємося на отриманні короткострокового прибутку", - наголошує Тимченко.

При цьому він сказав, що заробляти на експорті електроенергії на даний момент неможливо.

Реклама:

"Зараз ДПЕК активно відстоює можливість експорту електроенергії в напрямку Угорщини та Білорусі. Адже закуповувати її для експорту дешевше, ніж за оптової ринкової ціни (ОРЦ) всередині країни, заборонено", - відзначає гендиректор ДПЕК.

Тимченко також зауважив, що протягом минулого року експорт в напрямку Європи фактично монополізувала одна компанія.

За його словами, ця компанія використовувала експортні можливості "Бурштинського енергоострова" в повній мірі, коли на ринку поставок електроенергії була кон'юнктура.

"Після того як ситуація з цінами в Європі погіршилася, ця компанія стала нездатною продавати великі обсяги електроенергії, але, як і раніше, контрактовала експортні можливості Бурштинського острова. Все це призвело до того, що в квітні обсяги експорту знизилися на 84%", - вважає гендиректор.

При цьому, відповідно до нових змін у законі "Про електроенергетику", доступ до транскордонної пропускної здатності вже через місяць буде надаватися за підсумками аукціону.

"Складається таке враження, що Мінпаливенерго хоче зберегти нині діючі схеми до останнього дня", - відзначає він.

Тимченко також додав, що ДПЕК проти постанови НКРЕ про реструктуризацію заборгованості "Енергоринку" перед компаніями теплової генерації, оскільки до списку не потрапили ні "Східенерго", ні "Дніпроенерго".

"Ця постанова порушує базовий принцип, який закладений в законі "Про електроенергетику": оплата електроенергії повинна здійснюватися усіма генеруючими компаніями в обсязі, пропорційному виробленню електроенергії", - наголошує експерт.

"Логіку НКРЕ, чому борги "Енергоринку" не були погашені перед "Східенерго", можна пояснити відвертою дискримінацією приватного бізнесу", - додав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!