Експерти прогнозують збільшення дефіциту коштів "Нафтогазу" у вересні

П'ятниця, 12 червня 2009, 15:00

Експерти Центру енергетичних досліджень (ЦЕД) прогнозують збільшення дефіциту коштів Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" у вересні через необхідність погашення єврооблігацій компанії на 500 млн. доларів.

Про це повідомляє агентство "Українські новини" з посиланням на повідомлення прес-служби ЦЕД.

Згідно з повідомленням, здійснюване "Нафтогазом" у червні скорочення відбору імпортного газу до рівня, необхідного для забезпечення поточного споживання в Україні, не вирішить проблему повної й своєчасної оплати червневих поставок російського газу.

Єдиним джерелом фінансування дефіциту бюджету НАК у літній період, на думку експертів, залишаються кошти Національного банку.

Реклама:

У червні-травні "Нафтогаз", за даними центру, реалізував на внутрішньому ринку 20,2 млрд. кубометрів природного газу.

Виторг компанії (без урахування бюджетної дотації на 3,2 млрд. гривень) становив 17,7 млрд. гривень.

За цей же період НАК імпортував 7,3 млрд. кубометрів газу на суму 2,2 млрд. доларів (16,98 млрд. гривень).

Таким чином, як зазначається в повідомленні, щоб оплатити імпортний газ, "Нафтогаз" змушений був реалізувати споживачам понад 20 млрд. кубометрів газу, у тому числі 12,9 млрд. кубометрів - власного видобутку й запасів.

Коштів, що залишилися в розпорядженні НАКу, на думку експертів ЦЕД, недостатньо для оплати газу українського видобутку газодобувним підприємствам, закупівлі технологічного газу, сплати податків й інших обов'язкових платежів.

"Дефіцит коштів "Нафтогазу" у травні призвів до того, що компанія змогла оплатити коштами тільки 24,6% від нарахованих податкових зобов'язань", - сказано в аналітичній записці центру.

Із сумарно нарахованих у травні податків і зборів на суму 9,15 млрд. гривень, НАК оплатив коштами тільки 2,25 млрд. гривень.

Як повідомлялося, для розрахунків з російським "Газпромом" за поставлений у травні газ "Нафтогаз" залучив 3,8 млрд. гривень кредитних засобів в Ощадбанку.

Кабінет Міністрів 10 червня схвалив постанову, якою передбачається збільшення статутного фонду "Нафтогазу" на 18,6 млрд. гривень до 24 млрд. 164,714 млн. гривень.

"Нафтогаз" вважає за необхідне надання державних гарантій на суму близько 15 млрд. гривень для залучення кредитів з метою накачування газу в підземні сховища.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!