Першій десятці банків США дозволили повернути кредити

Середа, 10 червня 2009, 10:50

Міністерство фінансів США офіційно повідомило, що десять найбільших банків можуть почати погашення держкредитів.

Влада заявила, що очікує одержати від банків назад 68 млрд. дол. з виділених раніше майже 200 млрд. дол., пише видання "Комерсант-Україна".

Банки, повернувши держдопомогу, зможуть викупити назад у держави свої привілейовані акції.

"Десять найбільших американських фінансових компаній відповідають умовам, необхідним для погашення державних кредитів. Після консультацій з кураторами банків міністерство фінансів повідомило компаніям, що вони можуть розпочати процес погашення. Якщо компанії реалізують свої наміри, міністерство фінансів отримає від них 68 млрд. дол.", - йдеться в заяві міністерства фінансів США.

Реклама:

Мінфін також уточнив, що в США вже близько 600 банків одержали державну допомогу на загальну суму 199 млрд. дол. Днем раніше британський банк Lloyds Banking Group першим в світі з великих банків почав погашення держкредитів, повернувши 2,3 млрд. фунтів стерлінгів з отриманих раніше 17 млрд. фунтів.

У заяві американського мінфіну говориться, що за умовами повернення держкоштів банки мають право викупити назад свої привілейовані акції, придбані раніше міністерством фінансів США.

На тлі відносної стабілізації фінансових ринків американські банки стали все частіше виявляти бажання розплачуватися за отриманими держкредитами. Бажання банків позбутися від участі держави в їхньому капіталі посилювалося тим, що після виділення коштів в рамках програми по наданню допомоги фінансовим ринкам (TARP) американський уряд став дуже жорстко контролювати витрати фінансових компаній, зокрема корпоративну політику в тому, що стосується зарплат і бонусів.

Деякі банкіри все більше обтяжені отриманими держкредитами, так, в середині квітня голова JP Morgan Chase Джеймі Даймон назвав кошти TARP "клеймом ганьби".

Минулого тижня ФРС оприлюднила критерії, яким повинні відповідати американські банки, що пройшли стрес-тести ФРС і хочуть розплатитися за держкредитами, наданими в рамках антикризової допомоги.

Основна вимога - не продовжувати користуватися програмами державного кредитування і не знижувати кредитування компаній і споживачів.

ФРС повідомила, що вже на цьому тижні ряду банків офіційно дозволять розплачуватися з державою.

Хоча мінфін США не опублікував список фінансових компаній, відразу ж після заяви керівництво компаній JP Morgan Chase, Morgan Stanley, Bank of New York Mellon, American Express, Capital One Financial, US Bancorp, BB&T, які отримали від влади 54,7 млрд. дол., повідомили, що вони входять до числа перших десяти банків, які почнуть повернення держкредитів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: