Рекапіталізації низки банків заважають неврегульовані борги

П'ятниця, 8 травня 2009, 16:00

Ряд банків, що претендують на капіталізацію державою, залучали кошти з умовою їх дострокового повернення у разі зміни істотного власника, що стримує входження держави до їхнього капіталу.

Про це заявив у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" виконуючий обов'язки міністра фінансів Ігор Уманський.

"Держава не може дозволити собі входити в капітал банку, де не врегульовано питання з боргами, особливо зовнішніми", - пояснив він.

Уманський уточнив, що при наявності таких умов, регульованих зарубіжним правом, виникає високий ризик того, що при покупці державою контрольної частки в банках йому будуть пред'явлені значні борги до дострокового погашення і виділені для капіталізації кошти будуть використані не за призначенням.

Реклама:

Він додав, що при такому розвитку подій капіталізовані банки знову можуть отримати проблеми ліквідності та платоспроможності.

Уманський зазначив, що ця проблема серйозно обговорювалася на спеціальній нараді під керівництвом прем'єра Юлії Тимошенко за участю Нацбанку і представників Міжнародного валютного фонду та Світового банку, яка відбулася на початку травня.

"Західні колеги погодилися з нашими побоюваннями", - додав Уманський.

Він уточнив, що особливо серйозною ця проблема є для двох банків із семи, можливість капіталізації яких розглядає уряд, тоді як у двох банків такої проблеми не існує зовсім.

За його словами, подібна проблема існує і при введенні тимчасової адміністрації до банків.

Як сказав Уманський, банки "Фінанси та Кредит" та Укргазбанк, які претендують на допомогу держави, і в яких такі адміністрації не вводилися, сьогодні самостійно проводять роботу із зовнішніми кредиторами та шукають шляхи врегулювання проблеми.

У той же час він підкреслив, що введення тимчасової адміністрації все одно залишається обов'язковим попередніми умовою капіталізації банку державою.

Як повідомлялося, 17 квітня Юлія Тимошенко заявила про затвердження урядом семи банків, в рекапіталізації яких вона має намір взяти участь.

За її словами, частка держави після рекапіталізації складе в "Родовід Банку", Укрпромбанку та банку "Київ" 99%, банку "Надра" - 91,8%, Імексбанка і Укргазбанку - 75% +1 акція.

Тоді ж Тимошенко уточнила, що у відношенні банку "Фінанси та Кредит" "йде дискусія" в питанні розміру капіталізації і частки держави.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!