МВФ і Світовий банк лякають Україну банківською кризою

Субота, 30 травня 2009, 14:07

В Україні залишається ризик переростання труднощів окремих банків у системну банківську кризу.

Про це заявили голова місії Міжнародного валютного фонду в Україні, заступник директора Європейського департаменту МВФ Джейла Пазарбазіолу та директор Світового банку по Україні, Білорусі та Молдові Мартін Райзер у статті для тижневика "Дзеркало тижня".

"Ознаки напруги значно різняться серед банків України, але залишається ризик того, що труднощі, які охопили окремі банки, переростуть у системну банківську кризу", - відзначають міжнародні експерти. 

За словами Пазарбазіолу та Райзера, системна банківська криза може розпочатися у разі падіння довіри до банків до тієї межі, коли вкладники починають вважати, що жоден банк не є достатньо безпечним, і замість переходу до інших банків взагалі залишають банківську систему. 

Реклама:

"Ступінь такого згубного впливу зазвичай залежить від розміру банків, які мають гострі проблеми з ліквідністю чи платоспроможністю", - відзначають вони.

Експерти переконані, що коли існує ймовірність такої кризи, держава зобов'язана втрутитися і підтримати банківський сектор. 

"Коли центральний банк надає ліквідність фінансовій системі, уряд, зі свого боку, використовує бюджетні ресурси для надання нового капіталу, кредитів та (або) гарантій системним банкам, акціонери яких не здатні мобілізувати додатковий капітал", - пояснюють вони. 

У такій ситуації для органів влади постають три основних задачі: відновити довіру суспільства до банківської системи країни, захистити банківську систему з найменшими витратами для платників податків та зміцнити банківську систему, щоб вона стала більш стійкою до майбутніх криз, відзначають Пазарбазіолу та Райзер.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: