З "Євро-3" зачекають, щоб захистити вітчизняного виробника?

П'ятниця, 29 травня 2009, 12:58

Депутати можуть відстрочити введення екологічних норм "Євро-3" в Україні на півроку - до 1 липня 2010 року.

Відповідний законопроект №4386 "Про внесення змін до Закону України "Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів" зареєстровано у Верховній раді 28 травня.

Автори законопроекту зазначають, що у разі введення в Україні екологічних норм "Євро-3" з 1 січня 2010 року виробники автомобільної техніки не встигнуть до кінця поточного року виготовити та реалізувати накопичені на складах залишки, які відповідають нормам "Євро-2".

На їхню думку, в умовах падіння ринку, подорожчання і нестачі фінансових ресурсів, автовиробникам просто не вистачить часу для того, щоб впровадити у виробництво автомобілі, що відповідають новим екологічним нормам.

Реклама:

"Прийняття законопроекту дозволить виробникам позбутися залишків продукції і уникнути збитків, щодо витрат на закупівлю матеріалів та комплектуючих, які в подальшому не зможуть використовуватися у виробництві", - йдеться в пояснювальній записці до документу.

За оцінками експертів, у такому разі український бюджет може недорахуються порядку 200 млн. гривень податку на прибуток.

Крім того, законопроектом пропонується, після введення в Україні кожного наступного рівня екологічних стандартів, дозволити першу реєстрацію в Україні транспортних засобів, виготовлених або ввезених на територію України під час дії екологічних вимог нижчого рівня.

Як відомо, відповідно до Закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо мінімізації впливу фінансової кризи на розвиток вітчизняної промисловості" №694-VI від 18 грудня 2008 року, транспортні засоби, які ввозяться і вироблені в Україні, повинні відповідати таким екологічним нормам: не нижче рівня "Євро-3" - з 1 січня 2010 року, не нижче рівня "Євро-4" - з 1 січня 2012 року, не нижче рівня "Євро-5" - з 1 січня 2014 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: