Кабмін порушив принципи енергоринку

П'ятниця, 29 травня 2009, 11:28

Намагаючись вирішити проблеми державних шахт, Кабмін вперше порушив принципи функціонування енергоринку.

Як пише видання "Комерсант-Україна", на прохання уряду ДП "Енергоринок" повернуло експортний ПДВ лише енергогенеруючим компаніям, які закуповують вугілля в держави.

Зазначена схема суперечить чинному законодавству і буде оскаржена в суді, відзначають експерти.

Про проблеми із поверненням ПДВ розповіли відразу кілька представників енергогенеруючих компаній, які побажали залишитися неназваними.

Прес-секретар Мінпаливенерго Фент Ді повідомив, що на прохання Мінпаливенерго Кабінет міністрів відшкодував державному підприємству зовнішньоекономічної діяльності "Укрінтеренерго" ПДВ в розмірі 230 млн. грн. А воно, в свою чергу, погасило заборгованість перед ДП "Енергоринок".

Між тим голова ДП "Енергоринок" Анатолій Врублевський підтвердив, що отримані гроші були перераховані тільки трьом операторам ринку: "Центренерго", "Західенерго" і "Донбасенерго", хоча за законом "Про електроенергетику" повинні були бути розподілені між усіма постачальниками.

"Ми діяли відповідно до постанови Нацкомісії регулювання електроенергетики №561 від 27 травня, яка передбачає перерахування грошей тільки цим трьом компаніям", - пояснив пан Врублевський.

Він також додав, що держпідприємство отримало листа з аналогічним проханням і від уряду. У прес-службі НКРЕ повідомили, що Кабмін дійсно звернувся до їх відомства з подібним проханням, посилаючись на лист Мінпаливенерго від 22 травня, в якому рекомендувалося повернути ПДВ лише трьом вищезазначеним виробникам.

Член комітету Верховної ради з ПЕК Сергій Тітенко пояснює рішення Мінпаливенерго бажанням уряду погасити борг перед державними шахтами.

"Всі три генерації об'єднує те, що їм поставляє паливо ДП "Вугілля України". Прем'єр-міністр поставила перед собою ключове політичне та передвиборче завдання - вирішити проблеми шахтарів, які працюють на державних підприємствах. Для цього вона навіть пішла на порушення закону", - говорить він.

Президент "Енергетичної консалтингової групи" Олексій Шеберстов відзначає, що це перше з 1999 року порушення правил роботи енергоринку.

У прес-службі Кабміну від коментарів відмовилися.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: